“Meer olie in Golf van Mexico dan BP beweert”

  BP beweert dat er dagelijks 5.000 vaten olie in de Golf van Mexico terechtkomen. Onzin! Wetenschappers zagen dit weekend grote oliepluimen in de Golf van Mexico en denken – op basis van videobeelden – dat er dagelijks 25.000 tot 80.000 vaten olie in de zee stromen.

  Eén van de oliepluimen heeft een lengte van zestien kilometer en is bijna honderd meter breed. Dit soort pluimen zijn een nieuw gevaar voor zeedieren in de regio. Wetenschappers vermoeden dat deze pluim – en mogelijk ook andere pluimen – in de Golfstroom terechtkomt en de kusten van Florida tot Noord-Carolina vervuilt.

  Het cijfer van 5.000 vaten per dag is snel geproduceerd door overheidwetenschappers uit Seattle. “Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om goede getallen te krijgen”, vindt oceanograaf Ian R. MacDonald. “Als het buiten de technische capaciteiten van de overheid valt, dan is de hele wereld klaar om te helpen.”

  Op dit moment zijn er nog geen exacte cijfers bekend, enkel schattingen. “Als we de omvang van deze ramp systematisch onderschatten, en we ontwikkelen een reactie op basis van deze onderschatting, dan falen we de volgende keer weer als we een ramp van deze magnitude hebben”, vertelt John Amos, president van SkyTruth, een bedrijf dat satellietfoto’s gebruikt om milieuproblemen te onderzoeken. “Het is belangrijk om goede cijfers te hebben.”

  Bekijk het olielek en de oliepluimen in het onderstaande filmpje.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd