Meer koude winters in Europa en VS op komst?

James Overland van het Amerikaanse KNMI beweert dat Nederland, België en de rest van Europa er sterk rekening mee moeten houden dat er in de toekomst meer koude winters zullen zijn. “De afgelopen koude winter is geen uitzondering,” meent Overland.

“Ook het oosten van Azië en de VS zullen te maken krijgen met koude, vochtige en sneeuwrijke winters,” zegt Overland. “Het warme klimaat op de Noordpool beïnvloed de luchtdruk in dat gebied. Dat is een gevolg van de klimaatverandering, waardoor de windrichting verandert en het in aangrenzende gebieden koeler wordt.”

Voorspelling
“Ik voorspel dat koude winters met veel sneeuw eerder regel dan uitzondering worden,” aldus Overland tijdens een wetenschappelijk congres over het poolgebied in Oslo. “De winter van 2010 was een buitengewoon koude winter in de gematigde zones van het noordelijk halfrond, een gevolg van unieke natuurlijke processen in het Noordpoolgebied.”

Noordpool
De noordelijke ijsmassa wordt ieder jaar kleiner. Naar verwachting bereikt het oppervlak van het Noordpoolijs deze zomer een nieuw dieptepunt. Overland: “De Noordpool kan niet meer worden zoals die was. De veranderingen zijn niet terug te draaien.”

Bronmateriaal

"More cold ans snowy winters" - BarentsObserver.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd