Meer kleine dan grote exoplaneten rondom andere sterren?

Geniet nog maar even van de gedachte dat de aarde en de mensheid heel speciaal zijn, want wetenschappers zijn hard op weg om het tegenovergestelde te bewijzen. Ook vandaag weer nu blijkt dat één op de vier zonachtige sterren waarschijnlijk een exoplaneet met dezelfde grootte als onze aarde herbergt. Toch twijfen sommige wetenschappers over deze aanname.

De onderzoekers hebben vijf jaar lang planeten die dicht om hun ster draaien bestudeerd. Ze ontdekten dat 22 van de 166 sterren in totaal 33 planeten hadden. Eén of twee sterren hebben planeten ter grootte van Jupiter, zes sterren herbergden een wereld met dezelfde massa als Neptunus en er zijn zo’n twaalf superaardes die ongeveer tien keer de massa van de aarde hebben.

De kleinere exoplaneten zijn nog niet te zien, maar volgens de onderzoekers is wel duidelijk welke groep de overhand heeft: de lichtere planeten.

“Ons onderzoek laat zien dat er meer kleinere exoplaneten zijn, dan grotere exoplaneten,” vertelt onderzoeker Geoff Marcy. Volgens het model van Marcy zijn er veel meer kleine dan grote exoplaneten.

Speculatief
“Ik vind dit model erg speculatief”, zegt astronoom Brice-Olivier Demory van het Massachusetts Instituut voor Technologie. “Het lijkt mij zeer, zeer, zeer moeilijk om de hoeveelheid kleine exoplaneten te extrapoleren. Het is nog te vroeg om een conclusie te trekken.”

Lijn doortrekken
Hoofdauteur Andrew Howard is het hier niet mee eens. “Het lijkt me raar als een trend plotseling stopt. Als de observatie wijst op meer exoplaneten met een lagere massa, dan lijkt het me logisch om die lijn door te trekken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd