Meer kinderen met autisme in Eindhoven

In Eindhoven komen vier keer meer kinderen met autisme voor. Een bewijs dat er een verband is tussen de IT-sector en autisme?

De onderzoekers bestudeerden in totaal 62.000 kinderen. Ze vergeleken het aantal kinderen met autisme in Eindhoven met het aantal kinderen met autisme in Utrecht en Haarlem. Ze ontdekten dat in Eindhoven vier keer meer kinderen met autisme voorkomen. De onderzoekers keken ook naar het aantal kinderen met ADHD en dyspraxie. Dit bleek zowel in Utrecht, Haarlem als Eindhoven even vaak voor te komen.

Opvallend
“Deze cijfers zijn best opvallend,” stelt onderzoeker Rosa Hoekstra van de Open Universiteit. Het idee voor dit onderzoek ontstond toen de wetenschappers hoorden dat autisme veelvuldig in Eindhoven voorkwam. De cijfers onderschrijven dat.

WIST U DAT…

…autistische peuters een groter brein hebben?

IT-stad
En dat is heus geen toeval. Eindhoven is dé IT-stad bij uitstek. De resultaten bevestigen eerdere vermoedens dat mensen met werk in de IT – dat vraagt om analytisch denken, een vaardigheid waar mensen met autisme in uitblinken – een grotere kans hebben op kinderen met autisme. “Systematisering is de drijfveer om te voorspellen hoe systemen werken en hoe men ze moet bouwen en controleren,” stelt Hoekstra. “Dus als je daar goed in bent, betekent dat mogelijk dat je een grotere kans hebt op een kind met autisme.”

Buitenland
De resultaten komen overeen met die in het buitenland. Zo bleek uit eerdere onderzoeken daar ook al dat IT-steden veel meer autistische kinderen telden. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat juist in deze steden goed opgelet wordt of mensen autisme hebben.

De onderzoekers hopen in een nader onderzoek met zekerheid vast te stellen dat de IT-branche verantwoordelijk is voor het grote aantal kinderen met autisme.

Bovenstaande foto is gemaakt door david coxon (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd