Meer Facebookvrienden levert ook meer stress op

Het klinkt geweldig: 400 vrienden op Facebook, maar voor uw gezondheid is het wellicht niet zo best. Een nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die veel vrienden op Facebook hebben daar ook meer stress door ondervinden.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. De stress ontstaat doordat meer vrienden meestal ook resulteert in meer sociale kringen. En het is lastig om met statusupdates aan de verwachtingen van al die verschillende sociale kringen te voldoen. Zo willen vrienden hele andere dingen van u weten dan bijvoorbeeld uw ouders of uw werkgever (die in toenemende mate ook op Facebook te vinden zijn).

De ex

Uit het onderzoek blijkt nog iets anders opvallends. Meer mensen blijken op Facebook bevriend te zijn met hun ex-geliefden dan met hun huidige geliefden. Slechts 56 procent van de gebruikers was bevriend met zijn of haar geliefde, terwijl 64 procent wel bevriend was met zijn of haar ex.

Verwachtingen
Stress ontstaat met name wanneer gebruikers op Facebook zichzelf op een manier presenteren die door sommige van hun vrienden als onacceptabel wordt gezien. Dat is bijvoorbeeld het geval als gebruikers in hun statusupdates vloeken, laten zien dat ze roekeloos leven, graag alcohol drinken of veel roken. In eerste instantie konden (jonge) gebruikers nog wel zichzelf zijn, omdat Facebook vooral door jongeren werd gebruikt. Maar dat is aan het veranderen. Veel ouders volgen hun kinderen op Facebook. En ook werkgevers houden het sociale medium in de gaten: velen hebben een sollicitant op basis van zijn of haar Facebookprofiel wel eens afgewezen.

Geen feestje meer?
“Facebook was altijd een feestje waar je met je vrienden kon dansen, drinken en flirten,” stelt onderzoeker Ben Marder. “Maar nu je moeder, vader en baas er ook zijn, wordt het feestje een angstige gebeurtenis vol met sociale landmijnen.”

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 300 Facebookprofielen bestudeerden, voornamelijk van studenten. Proefpersonen bleken gemiddeld zeven sociale cirkels op hun Facebookacount te hebben. En die sociale kringen liepen soms flink uiteen, van vrienden tot collega’s en familie.

Bronmateriaal

"More Facebook friends means more stress, says report" - Business-school.ed.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Urs Steiner (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd