Meer dwergplaneten in de Kuipergordel?

Pluto is al een paar jaar geen planeet meer. Samen met vier andere Kuipergordelobjecten en een voormalige asteroïde behoort Pluto tot de groep dwergplaneten. Astronoom Mike Brown van Caltech vindt dat er te weinig dwergplaneten zijn. Hij is een campagne gestart.

Op dit moment zijn de Kuipergordelobjecten Eris, Makemake, Haumea, Quaoar en Pluto dwergplaneten. Ook Ceres in de asteroïdengordel is een dwergplaneet. Toch zijn er nog zo’n vijftig objecten in de Kuipergordel die volgens Mike Brown gepromoveerd moeten worden tot dwergplaneet.

Een van de belangrijkste voorwaarden of een object een dwergplaneet is, is of een object rond is. “Als een object groot genoeg is om met haar eigen zwaartekracht rond te worden, dan moet zij geclassificeerd worden als een dwergplaneet”, vindt Charley Lineweaver van de Australische nationale universiteit in Canberra. Er zijn genoeg ronde, grote asteroïden die graag dwergplaneet willen worden.

Momenteel moeten dwergplaneten een minimale radius hebben van 420 kilometer. Australische astronomen willen deze grens verlagen naar 200 kilometer voor ijzige hemellichamen en 300 kilometer voor stenen objecten. Waarom? Wel, dat is het limiet voor hemellichamen om over te gaan van een onregelmatige aardappelachtige vorm naar een sferische vorm. Het is het zogenaamde aardappel-limiet.

Als de wijziging wordt doorgevoerd door de Internationale Astronomische Unie, die over dit soort zaken oordeelt, dan wordt de groep dwergplaneten plotseling veel groter. Zowel in de asteroïdengordel als in de Kuipergordel. Of dit echt gaat gebeuren? Het valt te betwisten. De traditionele Internationale Astronomische Unie gaat er waarschijnlijk niet mee akkoord. Maar dat dacht iedereen voor 2006 ook van de degradatie van Pluto.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd