Meer dood en verderf in kinderfilm dan in film voor volwassenen

nemo

Ze lijken zo onschuldig: animatiefilms voor kinderen. Maar schijn bedriegt. Nieuw onderzoek toont aan dat karakters in deze films een twee keer grotere kans hebben om het loodje te leggen dan in films voor volwassenen.

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de 45 meest succesvolle animatiefilms die tussen 1937 en 2013 werden uitgebracht bestudeerden. Ze stelden voor elke film vast hoelang het duurde voor één van de belangrijkste personages in de film het loodje legde. Ook keken ze of het eerste sterfgeval een moord was en of het om een ouder ging van één van de belangrijkere personages in de film. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de animatiefilms voor kinderen met films bedoeld voor volwassenen die in hetzelfde jaar als de kinderfilms uit kwamen.

De resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de animatiefilms de dood van een belangrijk personage liet zien, terwijl slechts de helft van de films bedoeld voor volwassenen datzelfde doen. Al met al bleek een belangrijk personage in een animatiefilm voor kinderen een 2,5 keer grotere kans te hebben om in de film te overlijden dan hun tegenhangers in films voor volwassenen. De kans dat een belangrijk personage in een animatiefilm voor kinderen vermoord werd, bleek maar liefst drie keer groter te zijn dan de kans dat dat een belangrijk personage in een film voor volwassenen overkwam. Ouders van belangrijke personages in animatiefilms voor kinderen bleken een maar liefst vijf keer grotere kans te hebben om te sterven dan de ouders van belangrijke personages in films voor volwassenen. Verder blijkt uit het onderzoek dat ouders en kinderen vaak de eerste slachtoffers zijn die in een animatiefilm voor kinderen vallen.

Ellende
Wat voor ellende is er allemaal te zien in animatiefilms voor kinderen? Nou, neem bijvoorbeeld Finding Nemo. De film is nog amper vier minuten bezig of de moeder van Nemo wordt al opgegeten. Of Tarzan: vier minuten en acht seconden nadat de film is begonnen, leggen zijn ouders al het loodje.

“In plaats van onschadelijke en vriendelijkere alternatieven voor de typische horror- en dramafilms zijn animatiefilms voor kinderen broeinesten van moord en chaos,” stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat dergelijke verhalen een diepe indruk kunnen maken op kinderen en landurig effect kunnen hebben. Wellicht een goede reden om iets kritischer te kijken naar wat wel en niet geschikt is voor jonge ogen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd