Meer dan 85.000 bruinvissen in Nederlandse wateren

bruinvis

In het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen ruim 85.000 bruinvissen rond. Dat concluderen wetenschappers van de Wageningen University.

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze in 2010 en 2011 vanuit een vliegtuig bruinvissen telden. De meeste bruinvissen werden geteld in maart 2011. De onderzoekers telden toen 85.572 bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Veel
En dat zijn er opvallend veel. De onderzoekers wijzen erop dat het aantal overeenkomt met bijna de helft van alle bruinvissen in de gehele zuidelijke Noordzee.

Kalfjes
Tijdens hun tellingen stuitten de onderzoekers ook op kalfjes. Dat wijst erop dat de bruinvissen zich in Nederlandse wateren voortplanten.

Dat er anno 2013 zoveel bruinvissen in Nederlandse wateren rondzwemmen, is bijzonder. Tussen de jaren ’50 en ’80 had de bruinvis het bijzonder moeilijk. Sterker nog: in vrijwel alle kustgebieden van de zuidelijke Noordzee waren de bruinvissen verdwenen. Gelukkig kwam daar verandering in en sinds de jaren ’90 worden weer regelmatig bruinvissen gespot. Dat wil niet zeggen dat de bruinvis gered is: nu hun aantallen zo groot blijken te zijn, is het ook aannemelijker dat de mens vaker met de bruinvis van doen krijgt. En dat kan weer voor problemen gaan zorgen. Vandaar dat de onderzoekers het verstandig achten om de nodige maatregelen te treffen om conflicten tussen mens en bruinvis te voorkomen.

Bronmateriaal

"Ruim 85.000 bruinvissen geteld in Noordzee" - Wageningenur.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AVampireTear (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd