Meer dan 20.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

indische-bruinvis

20.934 soorten planten en dieren worden met uitsterven bedreigd. Dit meldt het IUCN. Dit betekent dat er 1.117 meer dier- en plantensoorten op de beruchte Rode Lijst staan dan in de zomer van 2012.

Het IUCN onderzocht 70.294 dier- en plantensoorten, die vervolgens werden gecategoriseerd. Van deze soorten waren er inmiddels 799 uitgestorven. 61 soorten komen niet meer voor in het wild. De belangrijkste reden waarom soorten uitsterven is het verlies van leefgebied. Andere factoren die hieraan bijdragen zijn illegale jacht en handel, invasieve soorten, vervuiling en klimaatverandering.

De Rode Lijst is langer dan ooit. Dit heeft er ook mee te maken dat het IUCN steeds meer soorten in de gaten houdt. Het is dan ook logisch dat het het aantal met uitsterven bedreigde soorten groeit. Dit is goed te zien in onderstaande tabel.

factsheet

Kustsequoia's in de Verenigde Staten.
Kustsequoia’s in de Verenigde Staten.
Uitgestorven dieren
Het afgelopen jaar zijn er drie diersoorten uitgestorven, namelijk een tandkarper (Cyprinodon arcuatus), een hagedis (Chioninia coctei) en een zoetwatergarnaal (Macrobrachium leptodactylus). Daarnaast meldt het IUCN dat het niet goed gaat met de Indische bruinvis (zie foto bovenaan). Deze walvisachtige leeft in de Chinese rivier de Yangtze en twee naastgelegen meren. De onderzoekers laten weten dat deze bruinvis ernstig wordt bedreigd door illegale vispraktijken, zandwinning, het toenemende aantal vrachtschepen en watervervuiling.

Coniferen
Daarnaast gaat het niet goed met coniferen. Van alle coniferen ter wereld wordt 34 procent met uitsterven bedreigd. En dat terwijl coniferen juist zo bijzonder zijn. Geen enkele soort kan zo hoog en zo oud worden als de conifeer. Zo bereiken kustsequoia’s makkelijk een hoogte van 100 meter en leeft de Pinus longaeva duizenden jaren.

“Coniferen zijn van enorme waarde voor onze economie. We gebruiken de bomen bijvoorbeeld voor hout- en papierproductie, maar ze bevatten ook een grondstof voor kankermedicijnen”, vertelt Aljos Farjon, voorzitter van de IUCN-expertcommissie voor coniferen. Conifeerbossen helpen daarnaast om klimaatverandering terug te dringen. “Conifeerbossen houden gemiddeld drie keer meer CO2 vast dan bijvoorbeeld tropische bossen.”

Bronmateriaal

Persbericht IUCN & factsheet Rode Lijst

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd