Nieuw onderzoek bevestigt waar we al bang voor waren.
Op dit moment verspreidt het coronavirus zich in rap tempo over de wereld. Elke dag komen er wereldwijd honderden gevallen bij. Maar hoe is het mogelijk dat het virus zich zo snel kan verspreiden? Hoewel artsen en experts eerder stelden dat het virus niet overgedragen kon worden door mensen die geen symptomen vertonen, komen onderzoekers daar nu op terug. Want een Amerikaanse studie stelt nu dat meer dan tien procent van de coronapatiënten wordt geïnfecteerd door iemand die het virus heeft, maar nog geen symptomen vertoont.
Geen symptomen
De onderzoekers bogen zich over 450 besmettingsgevallen uit 93 Chinese steden. En daarbij kwamen de onderzoekers tot een opvallende conclusie. Ze vonden namelijk het sterkste bewijs tot nu toe dat mensen zonder symptomen het virus moeten hebben overgedragen. De onderzoekers stellen dat meer dan 1 op de tien infecties wordt veroorzaakt door mensen die het virus al met zich meedragen, maar zich nog niet ziek voelen. Eerder hadden onderzoekers nog hun twijfel geuit over de mogelijkheid om het coronavirus door te geven bij afwezigheid van symptomen. Het nieuwe onderzoek is daarom erg belangrijk in een poging de ziekte te beheersen.
Week
In hetzelfde onderzoek bestudeerden de Amerikaanse wetenschappers hoe lang het duurt voordat een persoon een ander infecteert. Om dit te kunnen meten, onderzochten ze hoe lang het duurt voordat de de eerste symptomen opdoemen bij twee mensen met het virus: de persoon die een andere infecteert en de geïnfecteerde tweede persoon. De onderzoekers concluderen dat het minder dan een week kost voordat de ziekte op de tweede persoon wordt overgedragen. In China ligt het gemiddelde zelfs rond de vier dagen.
Tijdsbestek
Dit korte tijdsbestek betekent dat opkomende uitbraken snel zullen groeien en bovendien moeilijk te stoppen kunnen zijn, aldus de onderzoekers. “Ebola kent een tijdsinterval van enkele weken, waardoor deze ziekte veel makkelijker te beheersen is dan influenza; een ziekte die in slechts een kwestie van dagen doorgegeven kan worden,” zegt onderzoeker Lauren Ancel Meyers. “Onze gegevens suggereren dat het coronavirus zich net als de griep verspreidt. Het betekent dat we snel en rigoureus moeten handelen om de opkomende dreiging te beteugelen.”
Volgens Meyers zijn extreme maatregelen noodzakelijk. “Het onderzoek levert bewijs dat uitgebreide controlemaatregelen, waaronder isolatie, quarantaine, het sluiten van scholen, reisbeperkingen en afgelaste evenementen nodig zijn,” zo stelt Meyers. “Op die manier wordt het lastiger om het virus aan anderen door te geven.” Hoewel veel landen om ons heen de scholen al hadden gesloten, kwam ook gister het besluit vanuit de Nederlandse overheid om de scholen voor de komende weken dicht te gooien, net als horecagelegenheden en andere plekken waar mensen samenkomen. Op deze manier wordt gehoopt dat het aantal besmettingen – en daarmee dus ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt – zo beperkt mogelijk worden gehouden.