Mediteren vermindert gevoel van eenzaamheid

  Mensen die zich eenzaam voelen, doen er wellicht goed aan om te gaan mediteren. Dat vermindert namelijk het gevoel van eenzaamheid en dus ook de kans op aandoeningen die (mede) door eenzaamheid veroorzaakt worden.

  Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles in het blad Brain, Behavior and Immunity. Ze baseren hun conclusie op een experiment met veertig volwassenen die tussen de 55 en 85 jaar oud waren. Voor het experiment startte, werd vastgesteld hoe eenzaam de mensen waren. Ook namen de onderzoekers wat bloed af en splitsten de groep in tweeën. De ene groep ging mediteren. De proefpersonen leerden MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) hierbij wordt gepoogd mensen het verleden en de toekomst te laten vergeten en enkel in het nu te laten leven. De andere groep deed dienst als controlegroep en ging niet mediteren.

  Meditatie
  De groep die ging mediteren, leerde de benodigde technieken tijdens wekelijkse bijeenkomsten die twee uur duurden. Ook oefenden ze thuis door dagelijks dertig minuten te mediteren. Bovendien gingen ze eenmalig één dag in retraite.

  WIST U DAT…

  …in het nu leven heel leuk klinkt, maar praktisch onmogelijk is?

  Resultaten
  Na acht weken werd opnieuw bloed afgenomen. Ook werd weer gekeken hoe eenzaam de proefpersonen zich voelden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die mediteerden zich minder eenzaam voelden. Bovendien wees het bloedonderzoek erop dat meditatie en het verminderde gevoel van eenzaamheid ook het immuunsysteem goed deed. “Onze studie presenteert het eerste bewijs dat laat zien dat een psychologische interventie die eenzaamheid vermindert ook de expressie van genen die ontstekingen mogelijk maken, vermindert,” vertelt onderzoeker Steve Cole. Als nader onderzoek dezelfde resultaten oplevert, kan meditatie zomaar uitgroeien tot een manier waarop ouderen hun kwaliteit van leven zowel op het gebied van lichaam en geest, verbeteren.

  Bemoedigend
  “Hoewel dit een kleine groep (proefpersonen, red.) was, zijn de resultaten bemoedigend,” vertelt onderzoeker Michael Irwin. “Het kan worden toegevoegd aan het groeiende aantal onderzoeken dat de positieve effecten van een variatie aan meditatieve technieken, waaronder tai chi en yoga, laat zien.”

  Eenzaamheid is een groot probleem, zeker onder ouderen. Uit eerdere studies is al gebleken dat het de kans op hartproblemen, Alzheimer en depressie kan vergroten. Ook lijkt het het leven van mensen te kunnen verkorten. Een methode die eenzaamheid onder ouderen vermindert, is dan ook meer dan welkom.

  Bronmateriaal

  "Meditation reduces loneliness" - UCLA.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tevaprapas Makklay (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd