Medische iBracelet redt levens

 GEZONDHEID  Een virtueel medisch dossier moet ervoor zorgen dat ambulancemedewerkers, artsen en verplegers patiënten in noodsituaties nog beter kunnen helpen. De medische voorgeschiedenis en maximaal tien mensen die in geval van nood gewaarschuwd moeten worden, komen in de medische iBracelet te staan.

Voor vijf dollar per jaar heeft iedereen zijn eigen medische informatie paraat staan voor het geval er iets gebeurd. De informatie zit gekoppeld aan een wachtwoord dat op een kaartje, sleutelhanger of verzekeringspas kan worden gezet. Met de code kunnen hulpdiensten direct alle benodigde medische informatie online oproepen. De contactgegevens van de familie of vrienden staan ook in het dossier, zodat zij direct gewaarschuwd kunnen worden.

Het systeem heeft ook nadelen. Zo is de privacy van de patiënt natuurlijk in het geding. Vandaar dat er al volop nagedacht wordt over een manier om de code veilig op te slaan. Een armband, usb-stick aan een ketting, geïmplanteerde microchips en callcenters die de informatie zo nodig vrijgeven aan hulpdiensten en direct de familie kunnen waarschuwen. Het zijn allemaal ideeën die de revue al zijn gepasseerd.

De pincode – ongeacht in welke uitvoering – is ondertussen een groot succes. Zeker nu de overheid het programma voor alle werknemers beschikbaar heeft gesteld. In Oaklahoma – waar het programma begon – hebben zich ondertussen al 100.000 mensen ingeschreven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd