Medicijnen werken minder effectief in de ruimte

Paracetamol meenemen tijdens een ruimtereis? Astronauten kunnen beter kiezen voor een krachtiger medicijn om hoofdpijn tegen te gaan, want medicijnen werken minder effectief in de ruimte.

Wetenschappers van het Johnson Space Center beweren dat medicijnen minder krachtiger worden door straling in de ruimte. Dit blijkt uit experimenten met medicijnen in het internationale ruimtestation. Bij een hogere dosis straling neemt de effectiviteit van een medicijn extra snel af.

De wetenschappers stuurden vier dozen met 35 verschillende medicijnen naar het internationale ruimtestation. Vier soortgelijke dozen werden in het Johnson Space Center bewaard. De vier dozen die een ruimtereis ondernamen kwamen op verschillende momenten terug: één doos bleef slechts dertien dagen aan boord van het ruimtestation, een andere doos spendeerde 28 maanden in het ruimtelaboratorium.

Niet alleen maar slecht
Een ruimtereis is vaak slecht voor medicijnen, maar toch profiteren sommige medicijnen en vitamines van de omstandigheden in het internationale ruimtestation. De koolstofdioxide-rijke omgeving helpt om medicijnen en vitamines als adrenaline, vitamine C en vitamine A langer te bewaren.

Nut
Het is belangrijk om het effect van een medicijn in de ruimte te meten, aangezien het aannemelijk is dat astronauten in de toekomst verder reizen dan de maan en dus langere tijd in de ruimte bivakeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd