Medicijn voor kinderen met leukemie?

 GEZONDHEID  Tachtig procent van de kinderen met leukemie heeft ‘mixed-lineage leukemie’ (MLL), waarbij normale, gezonde bloedcellen in kankercellen veranderen. Wetenschappers denken dat er misschien een mogelijkheid is om een medicijn te ontwikkelen, die dit veranderingsproces tegengaat.

Dit toekomstige medicijn schakelt een proteïne uit. Hierdoor stopt het veranderingsproces en blijven bloedcellen gewoon bloedcellen. “Hopelijk zorgt dit medicijn ervoor dat er een manier komt om patiënten beter te maken, waarbij huidige methoden niet werken”, vertelt professor Nancy Zeleznik-Le van de Loyola universiteit. Slechts eenderde van de kinderen met ‘mixed-lineage leukemie’ leeft langer dan vijf jaar. Huidige medicijnen zorgen soms voor nare bijverschijnselen.

De MLL fusie proteïne activeert honderden andere genen. In plaats van dat cellen ouder worden en sterven – zoals gewone cellen – worden verkankeren cellen, blijven ze groeien en splitsen ze zich in nieuwe kankercellen.

Hoe het medicijn wordt ontwikkeld, is nog niet bekend. Toch is het artikel van Zeleznik-Le hoopgevend voor kinderen met leukemie en voor hun ouders.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd