Medicijn ontdekt dat dementie kan voorkomen

statine

Wetenschappers hebben ontdekt dat hoge doses statines kunnen voorkomen dat iemand dementie ontwikkelt. Statines worden reeds volop voorgeschreven. Nog niet tegen dementie, maar om het cholesterol te verlagen.

Om te kijken of er een verband was tussen statines en dementie, bestudeerden onderzoekers de gegevens van meer dan 57.000 mensen ouder dan 65 jaar die niet dementerend waren. De onderzoekers volgden de proefpersonen een aantal jaren op rij. Zo’n 4,5 jaar nadat het onderzoek gestart was, hadden 5516 van de 57.669 mensen te horen gekregen dat ze dementerend waren.

Bescherming
Al snel bleek er een verband te zijn tussen de mate waarin mensen statines gebruikten en de kans dat ze te horen kregen dat ze dementerend waren. Het maakte daarbij niet uit van welk geslacht of welke leeftijd de proefpersonen waren: statines beschermden tegen dementie.

WIST U DAT…

…Einstein ons kan helpen om prille dementie op te sporen?

Hoge dosis
Een hoge dosis statines bleek de kans op dementie tot wel tweederde te verkleinen. Het maakte daarbij niet eens zoveel uit welke statines mensen gebruikten. Zolang er maar hoge doses werden voorgeschreven. Wel bleken hogere doses van zeer krachtige statines de grootste bescherming tegen dementie te bieden.

“Statines worden op grote schaal door ouderen gebruikt om hun kans op hart- en vaatziekten te verkleinen,” vertelt onderzoeker Tin-Tse Lin. “Eerdere studies hadden al overwogen dat statines ook een positief effect op dementie zouden kunnen hebben. Dit is het eerste grootschalige onderzoek dat het effect van verschillende statines op het ontstaan van dementie (met uitzondering van vasculaire dementie, red.) onder ouderen heeft bestudeerd.”

Bronmateriaal

"High dose statins prevent dementia" - Escardio.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AJC1 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd