Mechanisme van Antikythera met LEGO nagebouwd

In 1901 vonden archeologen een bijzonder apparaat in een gezonken schip voor de kust van Griekenland. Vier jaar geleden bleek dat de Grieken het apparaat gebruikten om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren. Het Mechanisme van Antikythera is dus eigenlijk een 2.000 jaar oude analoge computer. Nu is het apparaat met LEGO nagebouwd.

Jo Marchant onderzocht het door corrosie aangetaste tandwiel en kwam tot de conclusie dat het apparaat werd gebruikt om tijdsberekeningen uit te voeren. Dit blijkt wel uit de beschrijving van het mechanisme in een recent artikel in Nature:

The device, which dates from the second or early first century BC, was enclosed in a wooden box roughly 30 centimetres high by 20 centimetres wide, contained more than 30 bronze gearwheels and was covered with Greek inscriptions. On the front was a large circular dial with two concentric scales. One, inscribed with names of the months, was divided into the 365 days of the year; the other, divided into 360 degrees, was marked with the 12 signs of the zodiac.

WIST U DAT…

…de Oude Grieken 2.300 jaar geleden ook moesten bezuinigen?

Het Mechanisme van Antikythera bestond uit 38 individuele tandwielen. Sommige tandwielen hadden een hogere complexiteit. Zij waren epicyclisch, oftewel ze hadden een tandwieltje op een tandwieltje. Hierdoor konden astronomen moeilijke zaken uitrekenen als zon- en maansverduisteringen.

Om te laten zien hoe het 2.000 jaar oude mechanisme werkt heeft een ingenieur in samenwerking met Adam Rutherford van Nature een replica gemaakt van het mechanisme, alleen niet in brons (zoals het origineel) maar in LEGO.

Hoe dit eruit ziet? Bekijk het onderstaande filmpje!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd