Maya’s worstelden met klimaatverandering..en verloren

mayakunst

Wetenschappers hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat klimaatverandering de Maya’s het leven zuur maakte. Maar uit het onderzoek blijkt tevens dat de Maya’s niet bij de pakken neer gingen zitten.

Onderzoekers van Yale University bestudeerden sedimenten afkomstig uit meren in Mexico en Guatemala. Ze richtten zich op waterstofisotopen – die meer kunnen vertellen over hoeveel neerslag er in het verleden viel – en koolstofisotopen – die inzicht geven in de landbouwmethoden die mensen er in het verleden op nahielden.

De rol van klimaatverandering
Uit het onderzoek blijkt dat perioden van droogten samenvielen met perioden waarin het machtige Maya-rijk het moeilijk had. Het suggereert dat klimaatverandering een rol speelde in de ineenstorting van het Mayarijk (tussen 800 en 950). “Ons onderzoek laat zien dat de zuidelijke laaglanden van de Maya’s met ernstigere droogte te maken hadden dan het noorden,” vertelt onderzoeker Mark Pagani. “Het zuiden was het hart van de Maya-populatie en hun mogelijkheden om zich aan (de klimaatverandering, red.) aan te passen, waren beperkt. Het noorden was al gewend aan redelijk droge omstandigheden en deed het veel beter.”

Geen passieve slachtoffers
Maar de Maya’s in het zuiden gingen niet bij de pakken neer zitten, zo blijkt uit het onderzoek. Zo gingen ze al in een vroeg stadium van de droogte op een andere manier landbouw bedrijven. “Het onderzoek maakt duidelijk dat de oude Maya’s geen passieve slachtoffers waren van klimaatveranderingen, ze pasten zich in reactie op de droogte aan, maar dat werkte slechts tot op een bepaald punt,” stelt onderzoeker Peter Douglas.

De onderzoekers benadrukken dat we nog veel van de Maya’s kunnen leren. Bijvoorbeeld dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is. “Het onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om de lange termijn voor ogen te houden wanneer we ons aanpassen aan klimaatverandering.”

Bronmateriaal

"Finding signs of climate change and adaptation in the ancient Maya lowlands" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door JurriaanH (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd