Maya-keuken ontdekt in het Pompeii van Centraal-Amerika

ceren

Tijdens archeologische opgravingen in Cerén – een door meters as bedekt Maya-dorp – hebben wetenschappers tal van unieke vondsten gedaan. Ze troffen in het dorp onder meer een vrij complete keuken, groentetuin en een huis met daarin zeventig keramische potten terug.

Het boerendorp Cerén werd enkele tientallen jaren geleden ontdekt. Het dorpje bevindt zich in El Salvador en lag eeuwenlang begraven onder een dikke laag as die ergens in de zevende eeuw door een nabije vulkaan werd geproduceerd. Dankzij het as is Cerén uitzonderlijk goed bewaard gebleven en archeologen plukken daar nu de vruchten van.

Planten
Wetenschappers van de universiteit van Cincinnati doken Cerén in met maar één doel: onderzoek doen naar de planten die hier ooit groeiden. “De restanten van de planten zijn niet alleen prima bewaard gebleven, we vinden ze ook nog eens op de plaats waar mensen ze meer dan duizend jaar geleden achterlieten en dat is heel bijzonder,” vertelt onderzoeker David Lentz.

Cerén en Pompeii

Er zijn genoeg overeenkomsten tussen Cerén en Pompeii. Maar er zijn ook verschillen. Zo zijn in Cerén bijvoorbeeld nooit menselijke resten teruggevonden. Dat wijst erop dat de inwoners van het dorp zich in veiligheid hebben kunnen brengen.

Nieuw
Tijdens het onderzoek in Cerén werd wel duidelijk dat er genoeg nieuws te ontdekken valt. Zo weten we relatief weinig over de planten waar de Maya’s mee werkten. De Maya’s leefden in een tropisch klimaat, waarin (restanten van) planten vrijwel niet te conserveren zijn. “We bleven maar dingen tegenkomen die we nog nooit eerder in een gebied van de Maya’s hebben aangetroffen.” Zo vonden de onderzoekers bijvoorbeeld enorme hoeveelheden van een wortelgewas terug waarvan niemand wist dat de Maya’s het teelden. Ook troffen ze resten van grassen aan die tegenwoordig niet meer in El Salvador voorkomen.

Keuken
Een andere bijzondere vondst is de Maya-keuken. De archeologen stuitten op de keuken met bijbehorende moestuin. “We konden precies vertellen wat er rond het huis groeide. Dit is geweldig, want mensen hebben daar lang over gediscussieerd. Nu hebben we een echt voorbeeld.” De onderzoekers ontdekten ook dat de Maya’s boomgaarden rond hun huis aanlegden. Dat staat haaks op het beeld dat veel archeologen van de Maya’s hebben: een volk dat bomen omzaagde of verbrandde om plaats te maken voor gewassen.

Potten
In een huis in Cerén troffen de onderzoekers bovendien zeventig keramische potten aan. In de potten sloegen de Maya’s pepers, bonen en andere gewassen op. Het is heel bijzonder dat er in één huis in een simpel dorpje zoveel potten zijn aangetroffen.

De archeologen presenteren hun resultaten deze week tijdens een bijeenkomst van de Society for American Archaeology.

Bronmateriaal

"UC Research on Maya Village Uncovers ‘Invisible’ Crops, Unexpected Agriculture" - UC>edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Colinmac / via Unesco.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd