MAVEN-ruimtesonde is onderweg naar Mars [update]

maven2a

De atmosfeer van Mars is grotendeels verdwenen. Hoe kan dat? Om dat te achterhalen, stuurt NASA vandaag een detective naar de rode planeet. En wel in de vorm van ruimtesonde MAVEN.

Vanavond half acht (Nederlandse tijd) lanceert NASA haar nieuwste Marssonde. De sonde draagt de naam MAVEN. Dat staat voor Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN. De sonde gaat onderzoek doen naar Mars’ atmosfeer en de interactie tussen die atmosfeer en de zon en zonnewind.

Eén van de concretere vraagstukken die MAVEN moet helpen oplossen, is de verdwijning van de atmosfeer van Mars. Miljarden jaren geleden had de rode planeet namelijk een dikke atmosfeer, waardoor het er onder meer warm genoeg was om vloeibare oceanen op het Marsoppervlak mogelijk te maken. Tegenwoordig is er weinig meer van die atmosfeer over. De rode planeet heeft nog een dun atmosfeertje en op het oppervlak is geen water meer te vinden. Wetenschappers weten nog altijd niet goed hoe Mars zo’n groot deel van zijn atmosfeer kon kwijtraken. MAVEN moet daar meer duidelijkheid over scheppen. De resultaten kunnen ons meer inzicht geven in de (klimaat)historie van de rode planeet en de vraag of er in die historie wellicht leven op de planeet voorkwam.

Als het weer meezit, wordt MAVEN vanavond met behulp van aan Atlas V-raket gelanceerd. De lancering is live te volgen via NASA TV. Of volg de stream hieronder. Naar verwachting arriveert MAVEN in september 2014 in een baan rondom Mars. Daar zal deze een jaar lang onderzoek gaan doen.

Live lancering (lift-off om 19:28 uur)

Update 19:30 uur
De MAVEN-ruimtesonde is succesvol gelanceerd. Bekijk hieronder beelden van de lancering!

maven1a

maven2a

maven3

maven4

maven5

maven6

Bronmateriaal

"The MAVEN Mission" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Bill Ingalls.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd