Of u iemand graag mag of juist helemaal niet, heeft invloed op hoe uw brein de bewegingen van die persoon verwerkt. Dat blijkt uit onderzoek. Het verklaart mogelijk waarom voetbalsupporters het idee hebben dat de tegenstander van hun club trager beweegt.
Wanneer we iemand anders zien bewegen, dan brengt dat meestal een spiegelend effect in ons brein op gang: delen van ons brein die verantwoordelijk zijn voor onze motorische vaardigheden worden actief. Maar nieuw onderzoek wijst er nu op dat de mate waarin we iemand mogen invloed heeft op de hersenactiviteit die we vertonen wanneer we een ander zien bewegen.
Experiment
Wetenschappers van de universiteit van Southern California verzamelden mannelijke Joden en lieten ze toekijken hoe andere mensen bewogen. De helft van de bewegende mensen werd aan de proefpersonen voorgesteld als neo-nazi’s. De andere helft als heel aardig en open-minded. Uit het onderzoek blijkt dat het deel van de hersenen dat normaal gesproken actief wordt wanneer we iemand zien bewegen, een heel ander patroon vertoont wanneer proefpersonen iemand zien bewegen die ze niet mogen. Opvallend genoeg ontstaat dat patroon alleen wanneer ze anderen echt zien bewegen: foto’s waarop de ander te zien is, roepen dat effect niet op.
Prikkels
Het onderzoek wijst erop dat de mate waarin we iemand mogen beïnvloedt hoe we prikkels die we omtrent die persoon binnenkrijgen, verwerken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat we denken dat iemand die we niet mogen trager beweegt dan deze in werkelijkheid beweegt. “Zelfs iets heel basaals zoals hoe we visuele prikkels van een beweging verwerken, wordt beïnvloed door sociale factoren, zoals onze relatie met anderen en lidmaatschap van een bepaalde sociale groep,” concludeert onderzoeker Mona Sobhani.
Uit eerder onderzoek bleek al dat processen in het brein beïnvloed kunnen worden door hoe iemand anders eruit ziet en of deze op ons lijkt. Deze resultaten wijzen erop dat een abstract gevoel van groepslidmaatschap en niet alleen verschillen in fysieke eigenschappen invloed heeft op het verwerken van prikkels.