Massieve sterren zijn beeldhouwers in de Carinanevel

Op een nieuwe Hubble-foto zijn koude moleculaire wolken te zien in de Carinanevel. Iedere wolk ziet er anders uit, omdat straling van massieve sterren stukken uit de wolken hakken. Als galactische beeldhouwers creëren massieve sterren prachtige structuren in het heelal. De foto is het resultaat van meerdere observaties met de Hubble ruimtetelescoop in 2005 en 2010.

De Carinanevel is een nevel in het Melkwegstelsel. NGC 3372 herbergt massieve sterren en veranderlijke nevels. De meest bijzondere ster in de Carinanevel is Eta Carinae. Deze ster was in de negentiende eeuw één van de helderste sterren aan de hemel, maar is nu veel zwakker geworden. De hele Carinanevel is 300 lichtjaar breed en is 7.500 lichtjaar van de aarde verwijderd.

WIST U DAT…

…Hubble de afgelopen vijftien jaar veel mooie foto’s heeft gemaakt? Bezoek het digitale Hubble Museum!

“Hubble is één van de meest succesvolle wetenschappelijke projecten in de geschiedenis”, vindt Ed Weiler van NASA. “Vorig jaar hebben astronauten de telescoop tijdens een servicemissie verbeterd. Een nieuw begin van een periode met wetenschappelijke hoogtepunten, die een grote impact hebben op onze samenleving.”

In april 2010 verscheen er eerder een foto van de Carinanevel op Scientias.nl. Bekijk deze foto in het archief.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd