Massale vissterfte in Louisiana

Voor het goede moet u voor u dit artikel leest eerst de foto’s hier en hier bekijken. Wat u daar ziet, is geen asfalt, maar dode vissen in de wateren van Louisiana. Massale vissterfte in dit gebied is niet ongewoon, maar beperkt zich normaal gesproken tot enkele soorten. Nu leggen alle soorten het loodje. De beschuldigende vinger wijst naar BP.

In het gebied nabij de delta van de Mississippi ontstaan elke zomer zogenaamde ‘dead zones’. Hier ontstaat vrij plotseling een tekort aan zuurstof waardoor vissen letterlijk stikken. De sterfte beperkt zich dit keer echter niet tot enkele soorten. Honderdduizenden vissen zouden boven zijn komen drijven. Bronnen melden dat in hetzelfde gebied zelfs een walvis het loodje heeft gelegd.

Het is nog onduidelijk of de vissterfte echt iets met de olieramp te maken heeft. Betrokkenen pleiten voor een onderzoek.

Voor wetenschappers komt de massale vissterfte niet als een verrassing. Zij hadden al voorspeld dat dit zou kunnen gebeuren. Bacteriën die olie afbreken, floreren vanwege de grote hoeveelheid olie in de Golf. Deze microben gebruiken voor het nuttigen van oliedeeltjes echter grote hoeveelheden zuurstof. Daardoor ontstaan meer en heftigere ‘dead zones’.

De foto’s zijn van de hand van Billy Nungesser/WWL

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd