Marswagentje lijkt wel dronken op nieuwe foto

curiosity

Vanuit de ruimte lijkt het net alsof Curiosity lallend over Mars rijdt, zo blijkt uit een nieuwe foto die de Mars Reconnaissance Orbiter maakte. Op de foto zien we Curiosity en de route die deze sinds zijn landing op Mars al heen en weer slingerend aflegde.

Schijn bedriegt natuurlijk. Curiosity was nooit gemaakt om in een rechte lijn zoveel mogelijk kilometers te maken. Het Marswagentje is op een verkennende missie. Dat betekent dat de route van de rover in grote mate bepaald wordt door wat deze tegenkomt. Is er iets interessants in de buurt? Dan neemt de rover even een kijkje. Is het werkelijk interessant? Dan blijft de rover daar ook gemakkelijk ietsje langer hangen.

WIST U DAT…

…de Mars Reconnaissance Orbiter de voetstappen van Curiosity in januari ook al kiekte?

Op de foto mag het dan lijken alsof Curiosity scherpe bochten maakt: ook dat valt wel mee. De bochten beslaan in werkelijkheid namelijk flink wat meters en zijn dus niet zo scherp. Om een beeld van de schaal van deze foto te krijgen, kunt u het beste naar de twee bandensporen van Curiosity kijken. Deze lijken op de foto heel dicht op elkaar te zitten, maar in werkelijkheid zit er zo’n drie meter tussen.

De orbiter maakte de foto eind juni. Curiosity was toen nog bezig met onderzoek in de Glenelg-regio. Niet lang daarna heeft de rover dit gebied verlaten. Curiosity is nu op weg naar Mount Sharp. Een acht kilometer lange rit waar de rover waarschijnlijk zo’n negen tot twaalf maanden over doet.

Links ziet u de plek waar Curiosity geland is. Het blauwe stipje rechtsonder is Curiosity zelf. Foto: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.
Links ziet u de plek waar Curiosity geland is. Het blauwe stipje rechtsonder is Curiosity zelf. Foto: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

Bronmateriaal

"View From Mars Orbiter Showing Curiosity Rover at 'Shaler'" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd