Marswagentje legt honderd meter in zijn achteruit af

curiosity

Om de wielen van Curiosity te sparen, heeft het ruimtewagentje onlangs maar liefst 100 meter achteruit gereden. Het is de eerste lange rit die Curiosity in zijn achteruit maakte en het zal zeker niet de laatste zijn.

Eind vorig jaar ontdekte NASA dat de wielen van Curiosity sneller slijten dan gedacht. Even een monteur naar Mars sturen om de banden te wisselen, is geen optie. En dus zit er maar één ding op: heel zuinig met de wielen omgaan. Daarom koos NASA recent al een alternatieve route waarbij Curiosity minder scherpe stenen tegen zou komen.

Op de foto

De foto hierboven laat de schaduw van Curiosity zien. De rover maakte de foto nadat hij de 100 meter in zijn achteruit had afgelegd.

Maar in de toekomst zal de rover – die onderweg is naar Mount Sharp – niet altijd een perfecte alternatieve route kunnen vinden. Om de wielen dan toch enigszins te sparen, kan Curiosity in theorie achteruit rijden. Om er zeker van te zijn dat het Marswagentje in staat is om langere afstanden in zijn achteruit af te leggen, nam NASA onlangs de proef op de som en liet Curiosity meer dan 100 meter achteruit rijden.

Het is de langste rit die Curiosity tot op heden in zijn achteruit heeft afgelegd. En dat deed hij keurig. En daarmee weet NASA nu dat iets wat op aarde is bedacht in de praktijk op Mars prima werkt.

Bronmateriaal

"Curiosity Adds Reverse Driving for Wheel Protection" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd