Marswagentje Curiosity worstelt met computerproblemen

curiosity

Computerproblemen aan boord van Curiosity hebben NASA ertoe gedwongen de rover enkele dagen bedrust voor te schrijven. Ook moest de rover van zijn ene computer overschakelen op een reserve-exemplaar. NASA werkt hard om de problemen op te lossen.

Afgelopen woensdag bleek dat er iets mis was met Curiosity. Het Marswagentje hield netjes contact met de aarde, maar stuurde alleen statusrapporten door en geen verzamelde data. Uit de statusrapporten bleek bovendien dat dat de computer aan boord van Curiosity niet op het geplande moment op de slaapstand was overgeschakeld. NASA stelde vast dat problemen met het geheugen in de computer aan de A-zijde, de boosdoener waren.

Twee computers
Curiosity beschikt over twee computers – eentje aan de A-zijde en eentje aan de B-zijde – waarvan er standaard eentje gebruikt wordt. Als die ene een keer dienst weigert, kan er op de andere worden overgeschakeld. Sinds augustus 2012 tot woensdag werkte Curiosity met de computer aan de A-zijde. NASA heeft het Marswagentje nu opdracht gegeven de computer aan de B-zijde te gebruiken.

WIST U DAT…

Repareren
“Terwijl we met behulp van de B-zijde alles weer op gang proberen te krijgen, werken we ook aan de beste manier om de A-zijde te herstellen,” vertelt onderzoeker Magdy Bareh. Het is de bedoeling dat de A-zijde uiteindelijk weer zo goed gaat werken dat deze computer als reserve-computer dienst kan doen.

Naar aanleiding van deze problemen moest Marswagentje Curiosity afgelopen woensdag op de veilige modus overschakelen. Dat betekent dat de rover minimaal actief is. Naar verwachting kan Curiosity binnen enkele dagen zijn werk weer hervatten. Onduidelijk is nog wat precies de computerproblemen veroorzaakt heeft.

Bronmateriaal

"Computer Swap on Curiosity Rover" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd