Marswagentje Curiosity gebruikt boor voor het eerst volop

gaatje

Curiosity heeft voor het eerst zowel de hamer- als roterende functie van zijn boor gebruikt om een gaatje in een steen op Mars te boren. Het is één van de laatste testjes voor het echte werk: boren én monsters verzamelen op Mars.

Eerder deze week boorde Curiosity al een gat in een steen op Mars door enkel de hamerfunctie van zijn boor te gebruiken. Het resultaat was een ondiep, maar breed gat. Nu gebruikte Curiosity ook de roterende functie van de hamer. De Marsrover boorde zo een twee centimeter diep gaatje in een steen (zie de foto’s hieronder).

De situatie voor- en nadat Curiosity zijn boor aanzwengelde. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
De situatie voor- en nadat Curiosity zijn boor aanzwengelde. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Curiosity boorde het gaatje in een steen die NASA de naam ‘John Klein’ heeft gegeven. Eerder liet het Marswagentje op deze steen ook de hamerfunctie van de boor al los. Deze experimenten waren vooral bedoeld om de boor te testen en niet zozeer om meer over Mars te weten te komen. Binnen enkele dagen zal Curiosity opnieuw een gat in de steen gaan boren en monsters gaan verzamelen voor analyse.

Onderzoekers hopen dat de steen ze meer kan vertellen over de geschiedenis van Mars. Nog voordat Curiosity aan het boren sloeg, bestudeerden de wetenschappers de steen al en vonden ze aanwijzingen dat Mars één of meer natte periodes gekend moet hebben. Door in de steen te boren hopen ze nog meer bewijs te vinden voor dergelijke natte periodes – waarin wellicht leven op de planeet mogelijk was – op Mars.

Bronmateriaal

"Preparatory Drill Test Performed on Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd