Marsrover Perseverance onthult hoe een ritje op Mars klinkt

Spoiler alert: het is nogal lawaaiig.

Marsrover Perseverance heeft wederom enkele meters afgelegd in de Jezero-krater op Mars. En terwijl de zeswielige rover rond reed, namen de microfoons de omgevingsgeluiden op. Benieuwd hoe een ritje op Mars klinkt? Nou, zo!

Geluidsfragmenten
Hieronder zijn de vrijgegeven geluidsfragmenten te beluisteren. En wat met name opvalt zijn de knarsende en krakende geluiden die de rover maakt terwijl hij over het hobbelige landschap rijdt. “Als ik mijn auto deze geluiden zou horen maken, zou ik aan de kant van de weg parkeren en een sleepwagen bellen,” grapt Dave Gruel hoofdingenieur bij JPL. “Maar als je je bedenkt wat je hoort en waar het is opgenomen, is het geluid volkomen logisch.”

Via deze link is het 16 minuten durende, rauwe, ongefilterde geluid van de rover te horen. De ratelende, piepende en krakende geluiden worden veroorzaakt doordat de rover over rotsen rijdt. “Doordat de wielen van metaal zijn, wordt het heel luidruchtig,” licht onderzoeker Vandi Verma toe. Het krassende geluid kunnen de onderzoekers alleen nog niet helemaal thuisbrengen. Mogelijk is dit de elektromagnetische interventie van één van de boxen van de rover, of interacties tussen de wielen en het oppervlak van Mars.

Tweede geluidsfragment
Het tweede fragment is een korte compilatie van de geluiden van de langere, onbewerkte opname. Voor deze 90 seconden durende versie hebben NASA-technici drie segmenten van het onbewerkte audiobestand gecombineerd, bewerkt en een deel van het geluid weggefilterd zodat je de beweging van Perseverance op het Martiaanse oppervlak nog beter kunt horen.

Groeide afspeellijst
Ondertussen groeit de ‘afspeellijst’ van Perseverance op de rode planeet gestaag. Nog toen de rover onderweg was naar Mars, maakte hij zijn eerste geluidsopnames. Daarna nam de rover, nadat hij geland was in de Jezero-krater, enkele omgevingsgeluiden op. Zo konden we toen al even de wind op Mars horen waaien en legden de microfoons mechanische geluiden van de rover vast. Vervolgens onthulde Perseverance – misschien nog wel spannender – hoe zijn jacht op aliens klinkt. Want de SuperCam – een instrument dat beelden en geluidsopnamen kan maken, maar ook de aanwezigheid van organische stofjes in gesteenten kan vaststellen – wist onmiskenbaar het snelle, tikkende geluid van laserstralen op te pikken. Perseverance gebruikt deze laser om de fysieke structuur en de hardheid van gesteente te bepalen. Deze informatie zal wetenschappers helpen bij het doorzoeken van de Jezero-krater op tekenen van oeroud, microscopisch leven.

Testvlucht
Perseverance legde tijdens zijn laatste ritje door de krater zo’n 27,3 meter af. Dat is een stuk langer dan de vorige keer, toen de rover bij wijze van proef 6,5 meter vooruit kwam. Waar de rover ditmaal naar onderweg was? Tijdens zijn luidruchtige tochtje was hij op zoek naar een geschikte opstijglocatie voor Marshelikopter Ingenuity. Het doel is dat deze ingenieuze marshelikopter van de grond komt en eventjes in de lucht blijft zweven. Nu de juiste plek is gevonden, maken de teams zich gereed voor de eerste testvlucht. Uiteindelijk zal de helikopter – als alles volgens plan verloopt – ongeveer vijf vluchten voltooiden.

Meer over Ingenuity
Wat Ingenuity precies gaat doen op Mars? De lat ligt niet eens zo heel hoog. Als Ingenuity erin slaagt om op te stijgen en te blijven zweven tijdens zijn eerste vlucht, is al meer dan 90 procent van de doelstellingen van het project behaald. Dat belooft echter al best een kluif te worden. Want het is namelijk nog maar helemaal de vraag of de helikopter überhaupt van de grond gaat komen. De atmosfeer van Mars is ongeveer honderd keer dunner dan die van de aarde. Dit betekent dat de atmosfeer net boven het Marsoppervlak ongeveer even ijl is als de aardse atmosfeer op een hoogte van 30.000 meter. Zo hoog vliegen helikopters nooit. Hoewel de makers hier natuurlijk wel rekening mee hebben gehouden, zal het alsnog spannend gaat worden om te zien hoe de helikopter het er op Mars van af gaat brengen.

En dan gaat de jacht op buitenaards leven pas echt beginnen. Perseverance zal de Jezero-krater grondig gaan bestuderen, op zoek naar (voormalig) leven op de rode planeet. En terwijl het robotwagentje over het hobbelige landschap rolt, zullen zijn camera’s en microfoons de omgeving in kaart brengen. Maak je klaar… Want we kunnen dus op nog veel meer bijzondere beelden en geluiden rekenen!

Meer weten over hoe Perseverance op zoek gaat naar dode aliens? Lees er hier alles over!

Bronmateriaal

"Another First: Perseverance Captures the Sounds of Driving on Mars" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd