Marsrover Opportunity verlaat Santa Maria-krater

NASA’s Marsrover Opportunity verlaat de Santa Maria-krater na een verblijf van drie maanden. Op 15 december 2010 kwam Opportunity aan bij de grootste krater tussen Victoria en Endeavour. Nu gaat de rover verder in de richting van het belangrijkste doel: de Endeavour-krater.

De Santa Maria-krater heeft een breedte van 80 tot 90 meter en is ongeveer negen meter diep. Opportunity reed de afgelopen maanden langs de kraterrand en bereikte uiteindelijk gehydrateerde sulfaten aan de andere kant. Deze mineralen werden door de rover gefotografeerd en onderzocht. Op dit moment worden de gegevens geanalyseerd door wetenschappers op aarde.

Opportunity rijdt langs de rand van de Santa Maria-krater.

“Santa Maria is een relatief jonge inslagkrater”, legt Ray Arvidson van de Washington universiteit uit. “De krater is nauwelijks geërodeerd en tevens moeilijk om te dateren.”

Het volgende doel is Endeavour. De afstand tot deze krater bedraagt 6,5 kilometer. De Endeavour-krater is een gigantische inslagkrater met een doorsnee van 22 kilometer. Gezien de conditie van Opportunity moet het geen probleem zijn om deze krater te halen, maar toch kan een kapot wieltje of een flinke zandstorm roet in het eten gooien. Kortom, het blijft nog even spannend!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd