Marsrover Opportunity onderweg naar nieuwe uitdaging

opportunity

Marswagentje Opportunity is weer aan het rijden geslagen. De rover is momenteel onderweg naar Solander Point: een punt aan de westelijke rand van de 22 kilometer brede Endeavour-krater.

Na 22 maanden onderzoek gedaan te hebben nabij Cape York was het hoog tijd voor iets nieuws. En dus stuurde NASA het Marswagentje zes weken geleden op reis. De nieuwe bestemming van Opportunity bevindt zich op twee kilometer afstand van de locatie waar deze bijna twee jaar onderzoek deed. In zes weken tijd heeft Opportunity nu zo’n 1,2 kilometer afgelegd. Met nog 800 meter voor de boeg is de rover dus ruim over de helft.

Om bij Solander Point te komen, moet Opportunity Botany Bay oversteken. Dit is een vrij vlak gebied waar het Marswagentje prima mee overweg kan. “Het oppervlak waarover Opportunity rijdt is zeer geschikt,” vertelt onderzoeker Brad Joliff. De grond doet denken aan een mozaïek. Daar bovenop bevindt zich een dun laagje grond. “Niet genoeg om de door de wind gecreëerde rimpels die we eerder wel tijdens lange trektochten zagen, te creëren.”

Het stukje Botany Bay dat Opportunity nog moet doorkruisen. Solander Point  is op deze foto ook duidelijk zichtbaar: het hoger liggende gebied aan de horizon. Foto: NASA.
Het stukje Botany Bay dat Opportunity nog moet doorkruisen. Solander Point is op deze foto ook duidelijk zichtbaar: het hoger liggende gebied aan de horizon. Foto: NASA.

Solander Point is een iets hoger gelegen deel van de westelijke rand van de Endeavour-krater. Het is de bedoeling dat Opportunity hier verschillende gesteentelagen gaat bestuderen. Bovendien is de plek zeer geschikt om te overwinteren. De op zonne-energie draaiende rover kan op de op het noorden gerichte helling gaan staan en zo ook tijdens de naderende winter hopelijk nog voldoende zonlicht opvangen om actief te blijven.

Bronmateriaal

"Mars Rover Opportunity Passes Half-Way Point to Next Destination" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd