Marsrover Opportunity begint tiende jaar op Mars

opportunity

Doorwerken na het pensioen: Marsrover Opportunity doet het met plezier. De rover was bedoeld om maar drie maanden mee te gaan, maar begint deze week aan zijn tiende arbeidsjaar op Mars.

Opportunity landde op 24 januari 2004 op Mars. De Marsrover had een duidelijke missie voor ogen: drie maanden onderzoek doen in de regio Meridiani Planum. De rover moest achterhalen of dit gebied ooit water had bevat. Om die vraag te beantwoorden, zou de rover tijdens die drie maanden een wandelingetje van zo’n 600 meter maken. En Opportunity deed wat er van hem verwacht werd. De rover reed rond en ontdekte bewijs dat er in dit gebied lang geleden water stroomde.

35 kilometer
De drie maanden verstreken en Opportunity had nog werklust over. En dus ging de rover door. Inmiddels zijn we negen jaar verder. Opportunity heeft al heel wat onderzoek op de rode planeet verricht en al meer dan 35 kilometer afgelegd.

Het uitzicht

Eigenlijk is het geen wonder dat Opportunity zijn werk niet los kan laten: in mei vorig jaar had de rover nog dit uitzicht!

Onderzoek
De missie van Opportunity duurt inmiddels al 36 keer langer dan gepland. Wetenschappers vinden het prachtig. “Het belangrijkste is hoeveel ontdekkingen en onderzoek Opportunity al gedaan heeft,” stelt John Callas, manager van het Mars Exploration Rover Project. En zoals gezegd gaat Opportunity door. De Marsrover begint deze maand aan zijn tiende jaar op Mars. Op dit moment bestudeert de rover het gebied aan de randen van krater Endeavour.

Opportunity is overigens niet de enige rover die het lang op de rode planeet uit weet te houden. Zijn tweelingbroertje Spirit ging ook veel langer mee dan gepland: deze werd net als Opportunity in juni 2003 gelanceerd en bleef tot 2010 actief. Na die tijd was Opportunity even alleen, maar dat duurde niet lang. Vorig jaar landde namelijk Marsrover Curiosity op de rode planeet en ook deze rover doet nu met ongekende werklust onderzoek op Mars.

Bronmateriaal

"NASA's Veteran Mars Rover Ready to Start 10th Year" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd