Marsrover kan wel een poetsbeurt gebruiken

Opportunity heeft een foto van zichzelf gemaakt. Op de foto is goed te zien dat een schoonmaakbeurt geen kwaad zou kunnen.

Opportunity maakte de foto in december 2011. U ziet de rover van bovenaf. Het meest in het oog springend zijn de zonnepanelen van de rover.

Vergelijken
Het is niet voor het eerst dat Opportunity een foto van zichzelf maakt. De rover deed dat al meerdere keren. Wanneer we eerdere foto’s vergelijken met deze (zie hieronder) is goed te zien dat de rover in acht jaar tijd heel wat te verduren heeft gekregen. Het stoffige Mars heeft ook op de rover zijn sporen nagelaten.

Links de marsrover in 2007. Foto: NASA / JPL-Caltech / Cornell. Rechts in december 2011. Foto: NASA / JPL-Caltech / Cornell / Arizona State University.

Energie
Het stof zit de rover wel in de weg. Zo kunnen de zonnepanelen door het stof een stuk minder zonlicht opvangen. En dat resulteert weer in minder energie. Om de rover toch gaande te houden, wordt deze door NASA (zeker tijdens de winter, wanneer er al weinig zonlicht is) heel strategisch neergezet: op een heuveltje waar de zonnestralen goed op de zonnepanelen kunnen vallen. Tijdens voorgaande winters was dat niet nodig, maar er bevindt zich inmiddels zoveel stof op de zonnepanelen dat een strategische positie noodzakelijk is.

Overigens wil dat niet zeggen dat het vanaf nu alleen maar bergafwaarts zal gaan met Opportunity. Na de winter kan de marsrover weer gemakkelijker energie verzamelen. En misschien zelfs wel eerder, wanneer wind de zonnepanelen van het stof ontdoet.

Bronmateriaal

"Dusty Mars Rover's Self-Portrait " - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / KSC.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd