Marsrover Curiosity vindt complexe chemie op Mars

Marsrover Curiosity heeft water, chloor en zwavel gevonden op de rode planeet. Dit onthult de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in een persbericht. Ook zijn er sporen van organische stoffen gevonden, maar het is onduidelijk of deze van Mars afkomstig zijn.

Enkele weken geleden analyseerde Curiosity een bodemmonster van een locatie met de naam ‘Rocknest’ in de Gale-krater. Wetenschappers vonden niet alleen chloor, zwavel en water in het Martiaanse stof, maar troffen tevens organische verbindingen aan. Dit zijn moleculen die minstens één koolstofatoom bevatten. De Mars-wetenschappers durven echter nog niet met zekerheid te zeggen dat de organische verbindingen van Mars afkomstig zijn of dat ze vanaf de aarde zijn meegereisd met Curiosity.

Nog geen hard bewijs
“We hebben op dit moment nog geen organische verbindingen op Mars ontdekt”, concludeert hoofdonderzoeker Paul Mahaffy van NASA’s Goddard Space Flight Center. “De zoektocht stopt echter niet. We gaan nog op andere plaatsen kijken in de Gale-krater.”

“Het Sample Analysis At Mars-instrument heeft organische verbindingen gevonden, maar we weten nog niet of deze verbindingen inheems zijn”, vult projectwetenschapper John Grotzinger aan.

De onderzochte deeltjes lijken qua chemische compositie en uiterlijk op andere Marsdeeltjes, die zijn geobserveerd door de rovers Pathfinder, Spirit en Opportunity. Hierboven deeltjes die zijn verzameld in oktober en november 2012.
Wist u dat…

…Curiosity in staat is om organische moleculen te herkennen, maar niet geprogrammeerd is om leven te vinden?

Als in de toekomst blijkt dat Mars inderdaad organische verbindingen huisvest, dan zijn wetenschappers weer een stapje dichterbij het vinden van microben op Mars. Koolstof is de ruggengraat van het leven. Zo bestaat alle organische materie op aarde uit koolstof. Curiosity-wetenschappers zullen de komende maanden hard aan de slag gaan om meer deeltjes te analyseren. Wie weet vinden zijn in 2013 écht bewijs dat er organische stoffen op Mars aanwezig zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd