Marsrover Curiosity verlaat zijn ‘landingsbaan’

verlaten

Beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter laten zien dat Marsrover Curiosity het zeven bij twintig kilometer grote gebied dat NASA in 2012 aanduidde als een veilige landingsplaats voor de rover, verlaten heeft.

Het ellipsvormige gebied dat Curiosity nu verlaten heeft, werd in 2012 door NASA aangemerkt als het gebied waarin Curiosity waarschijnlijk zou gaan landen. Het gebied was uitermate geschikt voor de landing, omdat het weinig bedreigingen voor een landend ruimtevaartuig – denk aan steile hellingen of grote keien – bezat.

Het was altijd al de bedoeling dat Curiosity zijn landingsgebied verlaten zou. De Marsrover is zo ontworpen dat deze uiteindelijk in staat moet zijn om hellingen die net buiten het zeven bij twintig kilometer grote landingsgebied liggen, te bereiken. Sinds Curiosity op Mars geland is, heeft deze zo’n acht kilometer afgelegd en daarmee is deze nu dus net buiten het landingsgebied te vinden.

De blauwe lijn geeft de grens van het landingsgebied aan. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.
De blauwe lijn geeft de grens van het landingsgebied aan. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

Curiosity is momenteel onderweg naar Mount Sharp. De missie verloopt nog altijd voorspoedig. Wel blijven de wielen van Curiosity enigszins reden tot zorg. NASA had verwacht dat deze tijdens de ritten van Curiosity zouden beschadigen, maar eind vorig jaar bleken die beschadigingen veel ernstiger te zijn dan men in dit stadium van de missie had verwacht. Inmiddels zijn de nodige maatregelen genomen om verdere beschadigingen te beperken.

Bronmateriaal

"NASA Mars Orbiter Views Rover Crossing Into New Zone" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd