Marsrover Curiosity strekt zijn robotarm

Wij strekken graag de benen als we een uurtje of twee in de auto hebben gezeten. Curiosity moest wat langer geduld hebben: voor het eerst sinds november 2011 mocht de Marsrover zijn robotarm weer eens strekken.

Hoewel Curiosity alweer iets meer dan twee weken op Mars is, heeft deze nog geen gelegenheid gehad om de arm eerder te strekken. “We moesten de eerste twee weken na de landing wachten, omdat andere delen van de rover gecontroleerd werden,” legt onderzoeker Matt Robinson namens NASA uit.

Testen
Maar nu was het dan eindelijk zover: Curiosity mocht zijn arm strekken. Een bijzonder moment dat de Marsrover maar wat graag vereeuwigde. “Om de arm in deze beelden gestrekt te zien: dat is een enorm belangrijk moment voor ons.” De onderzoekers hebben de arm direct goed getest. Curiosity strekte de arm en trok deze weer terug, zodat hij kon gaan rijden. Uit de beelden die Curiosity zelf maakte, blijkt dat de arm de commando’s van NASA keurig opvolgde. “Het werkte zoals we gepland hadden,” stelt onderzoeker Louise Jandura.

Monsters
De arm maakt een cruciaal onderdeel uit van de missie van Curiosity. Met de robotarm kan deze monsters van de grond op Mars nemen. Vervolgens worden die monsters in het lichaam van Curiosity aan een grondig onderzoek onderworpen.

Naar verwachting kan de arm de komende weken echt aan de slag gaan en monsters verzamelen. Later deze week gaat Curiosity bovendien voor het eerst een stukje rijden. Er valt dus nog genoeg te genieten tijdens deze spannende missie!

Bronmateriaal

"Curiosity Stretches its Arm" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd