Marsrover Curiosity stoft voor het eerst een steen schoon

schoon

Voor de allereerste keer heeft Curiosity zijn borsteltje gebruikt om een steen op Mars van stof te ontdoen. En het borsteltje van de rover – die echt van alle markten thuis blijkt – werkt uitstekend.

Curiosity is uitgerust met een gemotoriseerd borsteltje. En dat is geen overbodige luxe. Mars is namelijk nogal stoffig. Om stenen en oppervlakken te kunnen bestuderen, moeten stenen vaak eerst schoon worden geveegd, eerder kunnen de instrumenten aan boord van Curiosity er namelijk niet mee aan de slag.

En nu heeft de Marsrover de borstel dus voor het eerst gebruikt. Curiosity veegde er een stukje van een platte steen mee schoon. Het borsteltje blijkt prima te werken, zo benadrukt onderzoeker Diana Trujillo. “De resultaten zien er goed uit.”

Een close-up van het schoongemaakte oppervlak. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Een close-up van het schoongemaakte oppervlak. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Curiosity bevindt zich nu in een gebied dat bekend staat als Yellowknife Bay. Hoewel de rover alweer een tijdje op Mars is, heeft deze nog steeds niet al zijn instrumenten gebruikt. Zo hopen onderzoekers binnenkort in ditzelfde gebied ook de boorhamer voor het eerst te gaan gebruiken.

Bronmateriaal

"NASA's Big Mars Rover Makes First Use of its Brush" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd