Marsrover Curiosity maakt zijn eerste panoramafoto

Curiosity zit geen moment stil. De rover heeft nu alweer zijn eerste panoramafoto van deze missie afgeleverd. Op de 360 graden panorama is zijn ‘thuis’ – de Gale krater – prachtig zichtbaar.

De foto werd gemaakt door de zogenoemde navigatiecamera’s aan boord van Curiosity. We zien op de foto niet alleen de omgeving, maar ook nog een stukje van Curiosity zelf.

De panoramafoto die Curiosity maakte. Foto: NASA.
Een stukje van de eerste panoramafoto die marsrover Curiosity maakte. Foto: NASA / JPL-Caltech.

Naast de panoramafoto werden ook foto’s van de grond rondom Curiosity gemaakt. En deze foto’s hadden een aangename verrassing voor NASA in petto. De stuwraketten waarmee Curiosity landde, blijken het stof op Mars namelijk opzij te hebben geblazen. Het resultaat is een halve meter lange gleuf met op de bodem het gesteente van Mars. Een prachtige plek voor Curiosity om straks wat onderzoek te doen naar de samenstelling van Mars.

Een close-up van het oppervlak rondom Curiosity. Foto: NASA / JPL-Caltech.

Curiosity blijkt ook een beetje ijdel te zijn. De rover maakte namelijk ook een zelfportret. U ziet het hieronder.

Foto: NASA.

Natuurlijk heeft Curiosity de lange reis naar Mars niet alleen afgelegd om foto’s te gaan maken. Er moet meer werk verzet worden. Zo is het de bedoeling dat deze Marsrover uit gaat zoeken of er ooit leven op Mars mogelijk is geweest. Het zal niet lang meer duren voor Curiosity met die taken aan de slag gaat: NASA is nu nog druk bezig met het testen van diverse systemen. Zodra dat achter de rug is, kan Curiosity echt aan zijn missie beginnen.

Kunt u er ook geen genoeg van krijgen en wilt u meer foto’s van Curiosity bekijken? Klik hier voor de allereerste foto’s die Curiosity maakte. Of bekijk de allereerste kleurenfoto van de Marsrover. Ook mooi om te zien: de foto’s van de landing van Curiosity.

Bronmateriaal

"First 360-Degree Panorama From NASA's Curiosity Mars Rover" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd