Marsrover Curiosity maakt selfie met Mount Sharp

curiosity1

Marsrover Curiosity heeft een nieuwe selfie van zichzelf gemaakt en laat ons met dit kiekje direct zijn huidige werkgebied zien. We zien Mount Sharp, de rand van de Gale-krater en de plekken waar Curiosity boorde.

Curiosity’s selfie is eigenlijk een samengestelde foto, bestaande uit tientallen kiekjes die gemaakt zijn door de camera op de robotarm van de rover. De rover maakte de foto’s eind januari. Toen bevond Curiosity zich op een plek die NASA de naam ‘Mojave’ heeft gegeven. Inmiddels is de rover alweer een eindje verder gereden. Nu is deze te vinden in ‘Telegraph Peak’: een plek die je ook op de selfie kunt vinden.

Verder zien we links op de foto het bovenste deel van Mount Sharp: de berg die Curiosity momenteel aan het onderzoeken is. Op dit moment richt de rover zich op de Pahrump Hills: een aardlaag die de grondlaag van Mount Sharp vormt. Om zich een beeld te vormen van het onderste deel van de berg boorde de rover al enkele malen in deze aardlaag. Eerst in Confidence Hills en later in Mojave 2. Ook zien we helemaal rechts op de foto een kraterrand. Het is de rand van de Gale-krater waarin Curiosity zich bevindt. Mount Sharp vormt het hart van deze krater.

Het zelfportret. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Het zelfportret. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Het is niet de eerste keer dat Curiosity een selfie maakt. Dat deed de rover al drie keer eerder. Toch is dit zelfportret bijzonder, omdat we ook zo’n groot deel van het werkgebied van de rover kunnen zien.

Bronmateriaal

"Latest Selfie from NASA Mars Rover Shows Wide Context" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd