Marsrover Curiosity gaat zijn eerste ritje maken

Eindelijk is het dan zover: marsrover Curiosity mag een stukje gaan rijden. Het zijn de eerste meters die de rover op het oppervlak van Mars maakt. Heel ver komt ‘ie tijdens zijn eerste rit niet: drie meter vooruit en enkele meters achteruit.

Het is een testritje om vast te stellen of alles naar behoren werkt. Curiosity rijdt zo’n drie meter vooruit, maakt dan een bochtje naar rechts en gaat een paar meter achteruit, zo meldt Space.com. Een kort ritje, toch kost het Curiosity zo’n dertig minuten om de rit te volbrengen.

Echt op stap
Als de test goed verloopt, duurt het niet lang meer voor Curiosity echt op stap mag gaan. Naar verwachting start deze dit weekend nog aan zijn reis naar zijn eerste bestemming: Glenelg.

Op deze afbeelding is goed te zien waar Curiosity zich bevindt en waar deze nog verwacht wordt. Afbeelding: NASA.

Glenelg
Glenelg bevindt zich dicht bij de landingsplaats: zo’n 400 meter ten oosten van de huidige locatie van Curiosity. Onderzoekers hebben interesse in het gebied, omdat hier drie verschillende soorten terrein samenkomen. Een prachtige plaats om onderzoek te doen en Curiosity voor het eerst in de Marsbodem te laten boren.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Curiosity zich naar Mount Sharp begeeft. Deze heuvel bevindt zich op flinke afstand van de landingsplaats. Toch is het de lange tocht waarschijnlijk meer dan waard: onderzoekers hopen hier te achterhalen of er ooit leven op Mars mogelijk was.

Bronmateriaal

"NASA Curiosity Team Pinpoints Site for First Drive" - NASA.gov
"NASA's Curiosity Studies Mars Surroundings, Nears Drive" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd