Marsrobot stuurt adembenemend mooi kiekje naar de aarde

Geniet mee met Marsrover Curiosity van zijn prachtige uitzicht.

Hoewel de laatste tijd met name marsrover Perseverance in de schijnwerpers staat, moeten we niet vergeten dat er op de rode planeet nóg een Amerikaanse marsrover rondrijdt. Het gaat om Curiosity; een Marsrobot die al bijna tien jaar lang onderzoek doet op Mars. En nu laat ook deze rover weer van zich horen. Want Curiosity heeft een wel heel adembenemend mooi plaatje geschoten.

Meer over de missie van Curiosity
Curiosity landde in augustus 2012 in de Gale-krater; een 154 kilometer brede bekken, gevormd door een oude inslag. De rover heeft in de afgelopen jaren al heel wat geheimen van deze krater blootgelegd. Zo heeft Curiosity sterke aanwijzingen gevonden dat de krater in het verleden gevuld was met water. In het hart van de krater bevindt zich de berg Mount Sharp. Deze berg is opgebouwd uit afgezette sedimenten en vormt eigenlijk een tijdcapsule: elk laagje vertelt weer iets over een andere periode in de geschiedenis van Mars. Curiosity is momenteel bezig met een grondig onderzoek naar deze berg. Gehoopt wordt dat we hierdoor veel over het verleden van de rode planeet zullen leren.

Elke keer nadat Curiosity weer een stukje heeft afgelegd, maakt hij een foto van zijn omgeving. Halverwege november gaf het missieteam Curiosity wederom het bevel om enkele foto’s te schieten. De onderzoekers stonden echter versteld van de beelden waar de rover mee op de proppen kwam. Om deze beelden gemakkelijker naar de aarde te kunnen sturen, bewaart Curiosity ze in een gecomprimeerd formaat van lage kwaliteit. Maar toen het rover-team het uitzicht van Curiosity zag, was het tafereel gewoon te mooi om het niet vast te leggen in de hoogste kwaliteit waartoe de navigatiecamera’s in staat zijn.

Adembenemend kiekje
De resulterende afbeelding is samengesteld uit meerdere zwartwit foto’s die om half negen ’s ochtends en tien over vier ’s middags lokale Marstijd zijn vervaardigd. Deze twee verschillende tijdstippen van de dag zorgden voor contrasterende lichtomstandigheden die een verscheidenheid aan landschapsdetails naar voren brachten. Deze zwartwit foto’s zijn hieronder te aanschouwen.

Marsrover Curiosity gebruikte zijn zwart-wit navigatiecamera’s om op twee momenten van de dag foto’s van zijn uitzicht te maken. Op deze foto is zijn omgeving om 8.30 uur lokale Marstijd te zien. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech
Marsrover Curiosity gebruikte zijn zwart-wit navigatiecamera’s om op twee momenten van de dag foto’s van zijn uitzicht te maken. Op deze foto is zijn omgeving om 16.10 uur lokale Marstijd te zien. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech

De onderzoekers voegden vervolgens blauwe, oranje en groene kleuren toe. En daaruit ontstond onderstaand prachtig beeld, met elementen uit de ochtend in blauw, elementen uit de middag in oranje en een combinatie van beide weergegeven in groene tinten.

Het adembenemende uitzicht van Marsrover Curiosity. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech

Op de foto is het prachtige uitzicht van marsrover Curiosity te aanschouwen. In het midden van de afbeelding zie je de steile afdaling van Mount Sharp. Deze vijf kilometer hoge berg beklimt de rover al sinds 2014. Rechts in de verte zie je afgeronde heuvels. Curiosity heeft hier afgelopen juli een kijkje genomen. Een groot ‘zandveld’ bekend als “Sands of Forvie” strekt zich uit op 400 tot 800 meter afstand. Helemaal rechts op de foto bevindt zich de steile ‘Rafael Navarro Mountain’, vernoemd naar een wetenschapper uit het Curiosity-team die eerder dit jaar overleed. Daarachter duikt het bovenste deel van Mount Sharp op. Dit ligt nog een stuk hoger dan het gebied dat Curiosity momenteel aan het verkennen is. De verre rand van de Gale-krater is zo’n 2,3 kilometer lang en is zichtbaar aan de horizon op ongeveer 30 tot 40 kilometer.

Terwijl wij nog even van het prachtige uitzicht van Curiosity mogen genieten, moet de rover weer snel door. Uiteindelijk hopen onderzoekers namelijk dat de rover meer inzicht kan geven in hoe een warm en vochtig (en mogelijk leefbaar) Mars veranderde in een droog en koud (en wellicht onleefbaar) Mars.

Bronmateriaal

"NASA’s Curiosity Rover Sends a Picture Postcard From Mars" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd