Curiosity schoot dit plaatje nét voordat hij koers zette naar zijn volgende verkenningslocatie: een U-vormige bergpas.
Marsrover Curiosity legt zichzelf én zijn prachtige omgeving regelmatig op beeld vast. En ook nu heeft het rollende Marswagentje weer een geweldige selfie gemaakt. Het gaat om onderstaand plaatje, waarop de rover pronkt middenin het rotsachtige Marslandschap.
Selfie
Curiosity nam deze 360-graden selfie met behulp van de Mars Hand Lens Imager; één van de zeventien camera’s waar de Marsrover mee uitgerust is. De Mars Hand Lens Imager bevindt zich aan het einde van zijn robotarm. De selfie is samengesteld uit maar liefst 81 foto’s en is gemaakt op alweer de 3.303ste Marsdag van de missie.
Op de foto is niet alleen de Marsrover zelf te herkennen, ook zijn rotsachtige omgeving is vereeuwigd. Achter Curiosity doemt Greenheugh Fronton op; een helling met een zandstenen dop die de rover eerder al kort heeft beklommen. De steile heuvel aan de rechterkant is Rafael Navarro Mountain, vernoemd naar een wetenschapper uit het Curiosity-team die eerder dit jaar overleed. Curiosity gaat nu op weg naar Maria Gordon Notch; De U-vormige bergpas die we op de foto aan de linkerkant van de rover zien.
Hoe maakt Curiosity een selfie?
Je vraagt je misschien af hoe Curiosity het voor elkaar krijgt om een selfie te maken. Want op de foto zie je de robotarm niet terug. Dat we die arm op de foto niet zien, is goed te verklaren. Zoals gezegd is de selfie welbeschouwd een mozaïek bestaande uit 81 foto’s. Gekozen is om (delen van) foto’s te gebruiken waar de robotarm niet op staat. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan de video hieronder.
Onderzoek
Overigens doet Curiosity meer dan alleen maar het spectaculaire Marslandschap en zichzelf fotograferen. De Marsrover voert ook geregeld wetenschappelijk onderzoek uit. Curiosity kan namelijk de chemische samenstelling van gesteente analyseren. Dit doet hij door het met zijn meegebrachte boor te verpulveren en de monsters vervolgens in een klein laboratorium dat hij meedraagt in zijn ‘buik’ op te nemen. Hier bevinden zich 74 kleine bekertjes die worden gebruikt om monsters te testen. De meeste bekers functioneren als oventjes die de stalen verwarmen. Op die manier hoopt Curiosity bepaalde chemicaliën te vinden die aanwijzingen kunnen geven over hoe het klimaat er miljarden jaren geleden op Mars uitzag, toen de planeet een stuk vriendelijker was voor microbieel leven dan nu.
Curiosity doorkruist al sinds zijn landing in 2012 de Gale-krater; een 154 kilometer brede bekken, gevormd door een oude inslag. En de rover heeft al heel wat kilometertjes in de benen. Wil je weten waar de Marsrover al allemaal geweest is? Bekijk dan ook deze interactieve kaart en volg het pad van Curiosity op de voet! En vergis je niet, want hoewel de route van de Marsrover wat dwalend lijkt, verliest het team van Curiosity nooit het primaire doel uit het oog: plaatsen verkennen die verraden of de Gale-krater in het verre verleden ooit bewoonbaar is geweest…