Marslander InSight na tegenslag over twee jaar toch de lucht in

Gelukkig: van uitstel komt geen afstel! Marslander InSight gaat – twee jaar later dan gepland – in 2018 toch de lucht in, zo maakt NASA bekend.

De robotische lander had eigenlijk dit jaar gelanceerd moeten worden, maar eind vorig jaar werd duidelijk dat we die lancering maar gauw uit ons hoofd moesten zetten. Er was een probleem met één van de belangrijkste instrumenten aan boord van de lander – het Seismic Experiment for Interior Structure.

Dat de lancering direct zo’n eind opschuift, komt doordat er slechts één keer in de 26 maanden een periode is waarin het – met het oog op de positie van Mars – gunstig is om een Marsmissie op weg te sturen.

De lancering werd uitgesteld, zodat er meer tijd was om dat probleem op te lossen. En nu is er dan officieel een nieuw moment gekozen om de lander te lanceren. Vanaf 5 mei 2018 doet zich een periode voor waarin lancering mogelijk is (zie kader). Naar verwachting arriveert de lander dan op 26 november 2018 op Mars.

“We zijn opgewonden dat we weer op de juiste weg zijn, onderweg naar de lancering die nu in 2018 zal plaatsvinden,” laat John Grunsveld namens NASA weten. Naar verwachting zullen we dankzij Marslander InSight veel meer te weten komen over de rode planeet. De lander zal ons namelijk – voor het eerst – meer vertellen over het binnenste van Mars. En wel door tot zo’n 4,5 meter diep in de rode planeet te boren. Mars InSight zal onder meer de hitte die uit het binnenste van de planeet komt, meten en onderzoek doen naar Marsbevingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd