Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’

Het is waarschijnlijk de eerste gedetecteerde beving afkomstig uit het binnenste van de rode planeet.

Marslander Insight vertoeft al enige tijd op Mars. Daar onderzoekt de marslander hoe de planeet precies in elkaar steekt en hoe deze door de tijd heen geëvolueerd is. Insight richt zich daarbij voornamelijk op het binnenste van de rode planeet. En op zijn 128e Marsdag komt Insight met groot nieuws: de lander heeft waarschijnlijk zijn eerste marsbeving gemeten!

Marsbeving
Het was slechts een zwakke trilling, maar het was er waarschijnlijk wel één. Het signaal werd gemeten met de seismometer aan boord van marslander Insight. Het is een belangrijke mijlpaal. Want het is de eerste beving die echt uit het binnenste van de planeet lijkt te komen en niet wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld wind van boven het oppervlak. “We wachten al maanden op een signaal als deze,” zegt onderzoeker Philippe Lognonné. “Het is zo opwindend om eindelijk te bewijzen dat Mars nog steeds seismisch actief is.”


Luister hierboven zelf naar het opgevangen signaal!

Platentektoniek
Aardbevingen ken je waarschijnlijk wel. Het oppervlak van de aarde beeft regelmatig en dat komt doordat de aardkorst is opgebouwd uit verschillende, bewegende platen. Op Mars is echter geen sprake van platentektoniek. Toch verwachten onderzoekers dat ook het oppervlak van Mars wel eens beeft. Die bevingen zouden ontstaan door meteorietinslagen en/of het krimpen van de Marskorst of het opzwellen van onderliggend zachter gesteente. Door deze bevingen te detecteren en analyseren, kunnen onderzoekers meer zeggen over hoe Mars er vanbinnen uitziet. Ook helpt het wetenschappers om te begrijpen hoe Mars en andere rotsachtige planeten zijn gevormd.

Te klein
De marsbeving was jammer genoeg echt te klein om meer inzicht te verschaffen over het diepe binnenste van Mars. Het oppervlak van de rode planeet is extreem stil, waardoor de seismometer goed moet zoeken naar signalen. Ons aardoppervlak is trouwens vrij ‘schreeuwerig’ in vergelijking met Mars. De gedetecteerde marsbeving zou op aarde niet eens opvallen tussen de tientallen kleine bevinkjes die elke dag alleen al in het zuiden van Californië voorkomen.

Begin april werden er nog drie andere en nóg kleinere signalen door de seismometer opgepikt. Het team zal zich verder over deze data buigen. Zo zijn ze van plan te achterhalen wat precies de oorzaak van de signalen was en of deze echt toe te schrijven zijn aan trillingen afkomstig uit het binnenste van de rode planeet. “We kijken er naar uit om meer gedetailleerde data te delen zodra we de kans hebben gehad om ze te analyseren,” aldus Lognonné.

Bronmateriaal

"NASA's InSight Detects First Likely 'Quake' on Mars" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd