Marshelikopter verbreekt eigen records tijdens vierde vlucht

De helikopter vloog opnieuw verder en sneller dan ooit.

Gisterenmiddag vond de vierde testvlucht van Marshelikopter Ingenuity plaats. En het was een succes, zo meldt NASA.

De helikopter vloog tijdens de vierde vlucht naar vijf meter hoogte om daarna 133 meter van de landingsplek vandaan te vliegen en vervolgens weer naar die landingsplek terug te keren. Nog niet eerder legde de helikopter zo’n grote afstand af. Ook vloog de helikopter tijdens de vierde testvlucht sneller dan deze ooit heeft gedaan. De vlucht duurde in totaal 117 seconden.

Foto
Marsrover Perseverance zat opnieuw op de eerste rij. En maakte onder meer deze foto, waarop de helikopter slechts nog een stipje aan de horizon is.

De vierde testvlucht stond eigenlijk eerder deze week al gepland. Maar toen slaagde Ingenuity er niet in om op te stijgen. De oorzaak was een reeds bekend probleempje dat zo af en toe de kop opsteekt, maar dat NASA er niet van kon weerhouden het snel nog eens te proberen. En met succes dus.

Vijfde vlucht
De vierde testvlucht volgde op drie eerdere succesvolle vluchten, waarbij de helikopter elke keer weer ietsje verder, langer en harder vloog. Binnenkort vindt nog een vijfde testvlucht plaats. Tijdens deze vlucht zal Ingenuity voor het eerst een enkele reis maken; na een stukje gevlogen te hebben, keert de helikopter niet meer terug naar de plaats waar deze tijdens eerdere testvluchten altijd opsteeg en weer landde.

Ingenuity is een demonstratiemissie die uit moet wijzen of het mogelijk is om op Mars te vliegen. Dat heeft de helikopter nu ruimschoots bewezen. Maar omdat Ingenuity nog altijd in goede gezondheid verkeert, wil NASA de helikopter niet werkeloos op Mars laten staan; gisteren maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekend Ingenuity’s missie te verlengen. Tijdens het tweede deel van de missie wordt nader verkend wat helikopters zoals Ingenuity precies kunnen betekenen in de verkenning van Mars – en eventuele andere werelden.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd