Marshelikopter Ingenuity maakt opnieuw een geslaagde vlucht

Dat blijkt uit de eerste beelden die net online zijn verschenen.

Op de beelden – gemaakt door Marsrover Perseverance – is onder meer te zien dat het helikoptertje opstijgt. Daarnaast zien we Ingenuity enige tijd in de lucht hangen en – al zwevend boven het Marsoppervlak – twee keer draaien.

Geduld opnieuw beproefd
De tweede vlucht van Ingenuity vond eind van de ochtend (Nederlandse tijd) plaats. Maar het duurde – door de grote afstand tussen de aarde en Mars – opnieuw enkele uren voor duidelijk werd dat de vlucht geslaagd was; pas eind van de middag kwam het verlossende woord.

De vlucht van vandaag volgde op een succesvolle eerste vlucht, die afgelopen maandag plaatsvond. Tijdens die eerste vlucht steeg Ingenuity naar een hoogte van drie meter, om vervolgens een halve minuut in de lucht te hangen en weer te landen.

Spannender
De tweede vlucht zou een stuk spannender worden, zo had NASA ons beloofd. Tijdens deze vlucht moest Ingenuity naar een hoogte van vijf meter stijgen en vervolgens twee meter opzij bewegen, en – al fotograferend – een rondje draaien om daarna weer te landen op de plaats van opstijgen. Of dat allemaal gelukt is, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Wel laat NASA weten dat de helikopter hoger heeft gevlogen en weer heelhuids is geland. Een uitgebreidere update en meer beelden worden later verwacht.

Het zal ongetwijfeld niet lang duren voor Ingenuity opnieuw de opdracht krijgt om op te stijgen. Met de eerste vlucht is namelijk een dertig dagen durende periode geopend waarin Ingenuity op Mars actief zal zijn. NASA wil in die periode zeker vijf vluchten maken, waarbij de helikopter het elke keer ietsje hoger- en verderop zoekt.

Ingenuity maakt deel uit van de Mars2020-missie, die naast de Marshelikopter ook uit Marsrover Perseverance bestaat. De twee landden in februari op Mars. Perseverance zoekt er onder meer naar sporen van (vergaan) leven. Ingenuity moet gezien worden als een demonstratiemissie; bedoeld om uit te vogelen of het mogelijk is om op Mars te vliegen en heelhuids weer te landen. Meerdere succesvolle testvluchten maken de weg vrij voor Marshelikopters die echt ingezet kunnen worden om het Marsoppervlak te verkennen, lichte ladingen te verplaatsen of gebieden te bestuderen die voor Marsrovers niet of lastig toegankelijk zijn.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd