Marshelikopter gaat vandaag weer de lucht in

Ingenuity gaat dit keer hoger en verder dan eerder deze week.

Na de geslaagde eerste vlucht van Ingenuity op Mars, kan natuurlijk een vervolg niet uitblijven. NASA laat dan ook weten vandaag weer een stukje met Ingenuity te gaan vliegen. Om half twaalf Nederlandse tijd zal de Marshelikopter wederom het luchtruim kiezen. En Marsrover Perseverance zit op de eerste rij.

Historische vlucht
Tijdens de eerste testvlucht schreef Ingenuity geschiedenis: het betrof namelijk de allereerste helikoptervlucht op een andere planeet. De Marshelikopter vloog naar een hoogte van 3 meter boven het oppervlak. Marsrover Perseverance legde het spektakel fantastisch vast met onderstaand filmpje.

Nu wil NASA een stukje hoger én verder. Zo is het de bedoeling dat Ingenuity naar een hoogte van vijf meter klimt, kort blijft zweven en vervolgens zo’n twee meter zijwaarts vliegt. Ingenuity zal dan eventjes op zijn plek blijven hangen en zijn kleurencamera verschillende kanten op laten wijzen, voordat hij weer veilig terugkeert naar zijn landingsplek.

Beelden
De verwachting is dus dat er ook deze keer beeldmateriaal wordt vervaardigd. En dat is natuurlijk prachtig. Hoewel Perseverance de enige toeschouwer ter plaatse is, zullen ook wij hier op aarde mee kunnen genieten. De beelden vastgelegd tijdens de eerste vlucht waren al spectaculair. En dus wijst alles erop dat ook deze tweede vlucht enkele fraaie plaatjes op zal leveren.

Meerdere rondes
Bovendien is tevens deze tweede testvlucht van Ingenuity op de rode planeet waarschijnlijk niet zijn laatste. NASA hoopt Ingenuity de komende maand meerdere keren de lucht in te krijgen. Tijdens die testvluchten moet de helikopter telkens ietsje verder en ietsje hoger vliegen.

Maar eerst maar eens de volgende vlucht afwachten. Zoals gezegd stijgt Ingenuity vandaag om half twaalf Nederlandse op. Of het ook dit keer een succes gaat worden? Stay tuned!

Bronmateriaal

"We're Getting Ready for Ingenuity’s Second Flight" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd