Mars Reconnaissance Orbiter: de hoogtepunten tot nu toe

De Mars Reconnaissance Orbiter draait sinds 10 maart 2006 om de planeet Mars. Dit betekent dat de Amerikaanse ruimtesonde deze week er al vijf jaar op heeft zitten. Maar wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?

Zandduinen op Mars
Het uiterlijk van zandduinen op Mars verandert opvallend snel. De Mars Reconnaissance Orbiter hield zandduinen in de gaten en zag hoe ze na enkele seizoenen drastisch waren veranderd. “Het aantal veranderingen is verrassend hoog”, zegt wetenschapper Candice Hansen-Koharcheck. “Op sommige plaatsen zijn honderden kubieke meters zand naar beneden gestort.”

Martiaanse grotten
De Mars Reconnaissance Orbiter vond tot nu toe al een aantal grotten op Mars. De grotten zijn waarschijnlijk verticale schachten, die uitkomen bij ondergrondse lavatunnels. Het zijn zogenoemde instortingsstructuren.

IJsbergen op Mars?
Waren er ooit ijsbergen op Mars? De Mars Reconnaissance Orbiter vond grote rotsblokken op Mars, die mogelijk ooit door ijsbergen zijn achtergelaten. De gigantische keien hebben een doorsnee van 0,5 tot twee meter.

Vloeibaar water
De MRO vond in april 2010 ‘gullies’ op Mars. Deze gleuven ontstaan vermoedelijk door stromend water. Wetenschappers vermoeden dus dat er nog steeds vloeibaar water op Mars voorkomt. Toch zijn er meer bewijzen nodig om dit te bevestigen. Overigens vond de Mars Reconnaissance Orbiter daarvoor een dikke laag ijs onder het Martiaanse oppervlak (zie foto boven).

Prachtige foto’s

En laten we niet vergeten dat de Mars Reconnaissance Orbiter de afgelopen vijf jaar heel veel prachtige foto’s heeft gemaakt. Neem een kijkje op deze website voor een overzicht van de mooiste kiekjes. Het is te hopen dat de MRO de komende jaren nog doorgaat met fotograferen van de rode planeet. En wellicht gaat de sonde nog een heleboel nieuwe zaken onthullen!

Bronmateriaal

"Multimedia" - MRO
Achief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd