Mars One stelt eerste bemande vlucht naar de rode planeet vijf jaar uit

De eerste Marskolonisten landen pas in 2032 op de rode planeet. Dat is negen jaar later dan in eerste instantie de bedoeling was.

Vorig jaar werd de eerste bemande vlucht al twee jaar uitgesteld van 2025 naar 2027. Nu komt daar nog vijf jaar bij. Volgens oprichter Bas Lansdorp is het een geldkwestie. “Mars One kan alleen doorgaan met een missie naar Mars als we het kunnen betalen en we hebben dus investeringen nodig”, schrijft Lansdorp. “Nu we beursgenoteerd zijn is het makkelijker om te fundraisen. Om de commerciële activiteiten van Mars One aantrekkelijk te maken voor investeerders en een zo goed mogelijk rendement op de investering te bieden, hebben we de planning van onbemande en bemande missies moeten aanpassen.”

Kritiek

Het doel van het Nederlandse bedrijf Mars One is om de eerste bemande nederzetting op Mars te vestigen. De astronauten blijven op Mars en keren dus niet terug naar de aarde. Een ambitieus project, maar er is ook kritiek. Uit onderzoek blijkt dat mensen – met de huidige technologieën – niet lang in leven blijven op Mars. 68 dagen na aankomst leggen ze het loodje. Daarnaast kunnen kandidaat-ruimtereizigers hoger op de ranglijst komen door geld te doneren of merchandising te kopen.

Mars One kreeg vorige maand een beursnotering in Frankfurt en probeert momenteel tien miljoen euro bij elkaar te schrapen tijdens de eerste financieringsronde. Als dit lukt, dan is er genoeg geld om nieuwe contracten af te sluiten met leveranciers, door te gaan met de selectieprocedure van astronauten en personeel aan te nemen.

De planning is nu als volgt:
– In 2022 vindt de eerste onbemande missie naar Mars plaats. Het ontwerp is gebaseerd op de Phoenix-lander. Mars One wil samenwerken met dezelfde leverancier, namelijk Lockheed Martin.
– In 2024 gaat er een satelliet naar Mars.
– In 2026 kiest een Marsrover de plek waar de eerste kolonie op Mars gesticht gaat worden.
– In 2029 stuurt Mars One alle hardware en een tweede rover naar Mars. De voorbereidingen worden getroffen voor de komst van astronauten. Denk o.a. aan de productie van water en het creëren van een gezonde atmosfeer voor mensen.
– In 2031 reizen vier astronauten naar Mars. Zij komen zeven maanden later – in 2032 – aan op de rode planeet.
– In 2034 landt het tweede team op Mars.

Nog honderd kandidaten in de race
Op dit moment zijn honderd kandidaat-astronauten in de race voor een stoeltje. Volgend jaar worden drie tot zes groepen samengesteld met vier astronauten per groep. Zij worden ingehuurd en trainen fulltime voor de missie. In de periode van 2018 tot 2031 zullen verschillende teams afvallen, maar komen er ook weer nieuwe astronautenteams bij. Uiteindelijk zal het meest geschikte team als eerste naar de rode planeet gaan. Gaan meerdere teams gelijk op? Dan mag het publiek stemmen op het favoriete team.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd