Mars lijkt meer op onze aarde dan werd gedacht

JAKE MATIJEVIC steen De Marssteen genaamd Jake M illustreert hoe een enkel stuk rots inzicht kan geven in de gehele evolutie van Mars. De analyse van het gesteente, welke is gepubliceerd in het tijdschrift Science, biedt nieuwe inzichten in hoe Mars er vroeger uitzag en suggereert dat delen van de rode planeet meer op de aarde lijken dan we ooit hadden kunnen denken.

De vijftig centimeter hoge piramidevormige steen werd een paar weken na de landing van Curiosity gevonden tijdens een rit over de Gale-krater. Wetenschappers van het Mars Science Laboratory (MSL) analyseerden de resultaten die werden verkregen door de Alpha Particle X-ray Spectrometer (apxs) en Chemcam, twee wetenschappelijke instrumenten van Curiosity. Beide instrumenten worden gebruikt om de chemische samenstelling te meten van gesteenten, sedimenten, en mineralen. De analyse zorgde voor een aantal onverwachte resultaten. Jake M is anders dan al het andere onderzochte vulkanisch gesteente op Mars. Het stollingsgesteente bevat, in tegenstelling tot ander gesteente op Mars, relatief veel natrium en kalium (alkalimetalen). De MSL-wetenschappers ontdekten dat de chemische samenstelling van Jake M heel erg lijkt op vulkanisch gesteente dat wij op aarde kennen.

WIST U DAT…

Curiosity prachtige resultaten aflevert, maar we er nog niet zijn? De komende tijd zal Curiosity nog verder gaan met onderzoek.

Oorsprong
Wetenschappers denken dat de Jake M steen op Mars én het vergelijkbare gesteente op aarde zijn ontstaan door een proces dat bekend staat als metasomatisme. Hierbij is sprake van verandering in de chemische samenstelling door stroming van vloeistoffen die rijk zijn aan water en koolstofdioxide. Het bestaan van Jake M kan bewijzen dat dergelijke processen ook voorkomen op Mars. Wetenschappers menen dat verwarming, koeling en beweging van magma onder de mantel van Mars een stuk ingewikkelder is dan in eerste instantie werd gedacht.

Deze ene rots met een onverwachte chemische samenstelling zorgt voor veel vragen bij wetenschappers. Is Jake M een éénmalige vondst of vertegenwoordigt de steen meerdere stollingsgesteenten in de Gale-krater? Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Bronmateriaal

"Scientists Find a Martian Igneous Rock that is Surprisingly Earth-like" - caltech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd