Mars heeft bouwblokken van leven gemaakt

  Nieuw onderzoek bewijst dat een bouwblok van leven, aangetroffen in meteorieten van Mars echt op Mars is ontstaan. Maar het is geen restant van buitenaards leven.

  In meteorieten afkomstig van Mars zijn in het verleden moleculen aangetroffen met daarin koolstof en waterstof. Dat zijn stofjes waar het hart van wetenschappers harder van gaat kloppen. Want koolstof en waterstof zijn belangrijke bouwblokken voor leven op aarde. Als zij ook op Mars voorkomen, zou het zomaar kunnen dat ook daar leven mogelijk is.

  Van Mars?
  Grote vraag bleef echter altijd: zijn die moleculen wel van Mars afkomstig? Ze mogen dan in meteorieten van Mars zitten, maar dat bewijst nog niets. Zo zou het best kunnen dat de meteorieten tijdens of na de inslag ‘besmet’ zijn geraakt met moleculen die op aarde voorkomen. Andere wetenschappers waren er echter van overtuigd dat de moleculen van Mars afkomstig waren, maar ook binnen die groep waren de meningen verdeeld. Want hoe waren de koolstof bevattende macromoleculen daar dan ontstaan? Door chemische reacties? Of waren het soms restanten van Martiaans leven?

  Foto

  Bekijk hier een prachtig kiekje van een krater op Mars, gemaakt door de glurende marsrover Opportunity.

  Geen restanten van leven
  Nieuw onderzoek van het Carnegie Instituut komt met antwoorden. De macromoleculen zijn inderdaad op Mars ontstaan, maar het zijn geen restanten van leven, zo concluderen de onderzoekers in het blad Science.

  Onderzoek
  De wetenschappers bestudeerden elf meteorieten die afkomstig waren van Mars. In tien van deze meteorieten vonden ze koolstof. De macromoleculen bevonden zich in gekristalliseerde mineralen. Met behulp van verschillende onderzoekstechnieken stelden de onderzoekers eerst vast dat de moleculen op Mars zijn ontstaan. Vervolgens keken ze hoe de moleculen precies zijn ontstaan. Hun onderzoek wijst erop dat de moleculen het resultaat zijn van vulkanisme op Mars. Aangezien de oudste meteorieten 4,2 miljard jaar oud zijn, wijst het onderzoek er ook op dat Mars de moleculen al vrijwel vanaf het begin van diens totstandkoming aanmaakt.

  “Deze resultaten wijzen erop dat de opslag van gereduceerd koolstof gedurende de geschiedenis van de planeet heeft plaatsgevonden en mogelijk vergelijkbaar is met de processen die op de oude aarde plaatsvonden,” stelt onderzoeker Andrew Steele in een persbericht. “Begrijpen hoe deze niet-biologische, koolstof bevattende macromoleculen op Mars zijn ontstaan, is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van toekomstige missies die bedoeld zijn om direct bewijs voor leven op deze nabije planeet te ontdekken.”

  Bronmateriaal

  "Organic carbon from Mars, but not biological" - Carnegiescience.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door USGS.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd