Mars Express scheert vlak langs Phobos

Nog een nachtje slapen en dan is het zover. Morgen vliegt ESA’s Mars Express langs de grootste maan van Mars. Een historische scheervlucht, want nog nooit kwam de Mars Express zo dicht in de buurt van de kleine Martiaanse maan. De scheervlucht kent wel een kleine teleurstelling.

De afstand tussen de Europese ruimtesonde en de maan bedraagt morgenavond slechts 67 kilometer. Door deze kleine afstand trekt Phobos flink aan de Mars Express. Wetenschappers hopen dankzij de scheervlucht meer te weten te komen over het zwaartekrachtsveld van Phobos en over het oppervlak van de maan. De maan heeft een grootte van 6,8 bij 22,4 bij 18,4 kilometer.

Oorspronkelijk zou de afstand tussen de ruimtesonde en de maan vijftig kilometer gaan worden, maar afgelopen week paste de Europese ruimtevaartorganisatie de koers van de Mars Express aan. Hierdoor passeert de Mars Express de maan zeventien kilometer hoger dan gepland.

Na de scheervlucht zit het werk er niet op. De Mars Express zal nog zeven keer langs Phobos vliegen, voordat de campagne afgelopen is.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is momenteel bezig met een missie naar Phobos. De Phobos-Grunt missie wordt in 2011 gelanceerd. Een lander gaat deeltjes verzamelen op de maan Phobos. Een capsule brengt deze deeltjes naar de aarde, zodat wetenschappers meer kunnen leren over de compositie van de maan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd